Monday, September 21, 2015

RAFFAELLO SPECIJAL NAJBLIŽI ORGINALU AKO NE I BOLJI!






Za mene ,a i za one koji su ga dosad probali, ova verzija Raffaella je po okusu najbliza onoj originalnoj!U srcu kuglice sakriven peceni badem,obgrljen predivnom kokosovom kremom i sve to umotano u lagani krispi plast,umocen u bijelu cokoladu i kokos!,

SASTOJCI
Za rafaelo
100 ml slatkog kondenziranog mlijeka
100 gr neslanog maslaca
100 gr kokosa
100 gr krem sira (philadelphia,abc i sl.)
4 kasikice tecnog meda ili agavinog sirupa
100 gr ca. cijelih przenih badema (ili ljesnjaka)



Za oblaganje rafaela
50 gr ca. Rice Krispies ili Cheerios
300 gr bijele cokolade (otopljene)
200 gr kokosa



PRIPREMA
Prvo cete ispeci bademe,mozete u tavi ili u pecnici na 200′ ca.10 min.Ostavite ih na stranu da se hladnu.
Na laganoj vatri zagrijavajte maslac i slatko kondenzovano mlijeko(primjer kako ga napraviti ako nemate kupovno) ,dok se maslac skroz ne otopi i ne dobijete finu,glatku masu.U to dodajte kokos,promjesajte i ostavite da se skroz ohladi.
Dok se smjesa hladi ,pjenjacom umutite omeksali krem sir sa tecnim medom.To dodajte u ohladjenu kokos masu.Dobro izmjesajte da se sjedini i ostavite nekih 30 min. u hladnjak,da se smjesa stisne,da mozete oblikovati kuglice.

Kad se smjesa stisla uzimajte male komadice smjese,velicine veceg ljesnjaka i u svaki komadic stavite po jedan przeni badem i lagano oblikujte kuglice.
Rice Krispies ili u mom slucaju Cheerios sameljite,ne bas sasvim sitno i stavite u plicu i siru posudu.Svaku kuglicu sa bademom dobro uvaljajte u pripremljenu mljevenu smjesu krispija,neka vam se dobro zaljepi za kuglice i stavljajte na tacnu.Neka vam kuglice budu odvojene jedna od druge.Stavite ih 30-ak min. u hladnjak da se malo stisnu.
Sad otopite bijelu cokoladu i pripremite kokos.Svaku kuglicu umacite u cokoladu,neka se visak cok. ocjedi i odmah uvaljate u kokos.
Od ove mjere cete dobiti oko 35-40 kuglica ,ovisno o velicini !

Izvor: www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment