Malo kasnim sa receptom za sve cure koje su pitale,,i izvinjavam se.Recept za ovu tortu je nastao znanjem skupljenim na ovim stranicama,,i zeljom da iskoristim jagode kupljene za kcerku koja je odlucila da ih nece ni okusiti :)))...Zao mi je da bacam,,pa sam odlucila da napravim ovu torticu samo sa namjernicama koje su se u to vrijeme nasle u kuci. Tako je lagana okusom,,i nacinom pripreme,,a moj muz koji absolutno ne voli vocne torte,,,trazio je jos jedan komad!!
SASTOJCI
Podloga
• 8 Bjelanaca
• 8 Velikih kasika secera
• 8 Velikih kasika brasna
Krema od jagoda
• 900g Jagoda
• 300g Secera (moze i manje,,ja volim sladje)
• 3-4 Kasike soka od limuna
• 3 Paketica zelatine (21g u mom slucaju)
• 100ml vode ,,za rastopiti zalatin
• 4-5 kapi crvene jestive boje (po zelji)
Parfe krema
• 350g kisele pavlake
• 350ml slatkog vrhnja (vrhnja za slag)
• 250g secera (ili manje ,,po zelji)
• 2 Vanila secera
• 2 paketica zelatine (14g u mom slucaju)
PRIPREMA
Pravljeno u okruglom kalupu velicine 26cm.
Bjelanjke umutiti u cvrsti snijeg,,pa dodati secer i jos miksati dok se secer ne rastopi. Lagano dodavati brasno, pa sjedinjenu masu istresti u namascen kalup i u staviti zagrijanu pecnicu da se pece 10-15 minuta na 180c . Kad rubovi porumene,,biskvit je gotov. Cesto provjerite,,da ne izgori.
Ostaviti biskvit da se potpuno ohladi.
Krema/zele od jagoda
Jagode oprati,,ocistiti,i dobro izgnjeciti.
Staviti u serpu ,dodati secer,crvenu boju, sok od limuna i dovesti do vrenja. U vrucu smjesu dodati zelatinu ( 2 paketica) predhodno rastopljenu u 100ml vode,,pa sve kuhati 10-tak minuta.
Ako vam smjesa izgleda rijetka,,nema veze,,kasnije ce da se stisne. Skuhanu smjesu kasikom sipajte na ohladjeni biskvit. Gledajte da pokupite jagode,,a da vam u serpi ostane soka,koji ce vam na kraju posluziti za glazuru.
Staviti u frizider da se dobro ohladi i stisne.
Parfe krema
Kiselu pavlaku dobro izmiksati sa secerom i vanila secerom.
U drugoj posudi umutiti slatko vrhje u cvrsti slag ,pa sjedinjiti sa smjesom od pavlake. Sve dobro umutiti. Zelatinu ostaviti da nabubri u nekoliko kasika vode,,pa rastopiti u mikrovalnoj nekoliko sekundi. U rastopljenu zelatinu dodati nekoliko kasika kreme,pa dobro izjednaciti. Sastaviti sa ostatkom kreme,,pa dobro izmiksati. Istresti kremu preko ohladjenog biskvita i zelea od jagoda. Vratiti nazad u frizider da se stisne.
Zele glazura od jagoda
Ostalo mi je soka od kreme,,pa sam u nju dodala jednu kesicu zelatine,,,malo zagrijala na vatri,prohladila,pa prelila preko hladnog kolaca.
Mozete da dekorirate po zelji.
POSLUZIVANJE
Ova torta je tako lagana,pjenasta i socna. Secer mozete podesiti svom ukusu. Ja licno volim sladji vocni zele,,a blagu kremu...
Posluzite nakon bar 8 sati u frizideru. Ja obicno kolace napravim uvecer,,pa posluzujem sljedeci dan.Tako da bas i nemam iskustva sa posluzivanjem torti i kolaca u isti dan.
Prijatno!!!
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Monday, September 21, 2015
PARFE TORTA SA JAGODAMA
1:12 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment