Tijesto je kao za kroasane,a punjenje je slastičarska krema.Umjesto što se peče, prži se u dubokome ulju,a i način motanja je drugačiji.Po mome sudu 10 puta bolji od kroasana i isplati se svaki uloženi sekund.
SASTOJCI
Tijesto
500g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
1 kocka svježeg kvasca
1žlica šećera
200ml mlakog mlijeka
prstohvat soli
3žlice kiselog vrhnja
1 jaje
2 žlice ulja
250 g margarina ili maslaca
Slastičarska krema
250ml mlijeka
3 žumanjca
3 žlice brašna
50g šećera
25g maslaca
malo soli
Ostalo
ulje za prženje
šećer
PRIPREMA
Tijesto
U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac,posuti brašnom i pustiti da se kvasac aktivira.
Za to vrijeme u brašno dodati sve ostalo osim margarina.Inače ne koristim margarin,ali mi se u ovakovim tijestima pokazao boljim.
Margarin ubacim u vrećicu zapremine 1l i razvaljam ga tako da dobijem tanku pločicu.Spremim ga u frižider do upotrebe.
Aktivirani kvasac umiješamo u brašno i umijesimo glatko tijesto.Dakle nije važno samo umiješati nego treba i mijesiti određeno vrijeme.Mijesiti se može mikserom ,ali ja volim osjetiti tijesto pod rukom.
Pustimo da se tijesto diže nekih sat vremena ili dok ne udupla količinu.
Kad je tijesto gotovo razvaljamo ga na pravokutnik,položimo pločicu margarina i preklapamo s lijeva na desno,odozgo pa odozdo do pola.Možda će sa slikama biti jasnije.
Nakon preklapanja opet razvaljamo,pobrašnimo ako treba,pa opet preklapamo.Postupak ponavljamo 3 puta,a zatim ostavimo sat vremena u frižider.
Krema
U međuvremenu pripremimo kremu.
Dok nam se grije mlijeko žumanjca tučemo sa šećerom.Kada se žumanjci zgusnu umiješamo brašno i zrno soli.Dio toplog mlijeka ulijemo u žumanjca,pomiješamo,a zatim sve skupa ulijemo u preostalo mlijeko i kratko kuhao uz stalno miješanje.Kremu hladimo,a kada je mlaka umiješamo maslac.Ohladiti do kraja.
Umjesto maslaca možemo u vruću kremu dodati tučena bjelanjca.
Tijesto izvadimo iz frižidera ,razvaljamo ga i režemo na kvadrate.Rubove navlažimo vodom i filujemo ih kremom.Presavijemo" paketić",odozgo prema dolje i podvijemo još jednom odispod i tu malo smočimo vodom da se bolje slijepi.Rubove čvrsto pritisnemo da ne iscuri krema.
Ostavimo da čučosi miruju dok nam se ne zagrije ulje,a onda ih pržimo dok ne dobiju lijepu boju.
Na kraju ih uvaljamo u šećer.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Sunday, September 27, 2015
XUXOS- NESTO KAO KROSAN MORATE PROBATI
5:41 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment