Monday, September 28, 2015

SARMA IZ EKSPRES LONCA! NA OVAJ NAČIN OVA SARMA JE PREDOBRA SARMA!






Davno sam dobila kopirani recept od frendice iz neke knjige, nemam pojma koje, samo znam da je na str.491 ... :) ...Jedina razlika je što ju ja kuham u ekspres loncu, i uvijek mi savršeno uspije!
SASTOJCI
oko 700 gr svinjetine
puna žlica rezanog dimljenog špeka
1 glavica luka
malo ulja ili masti
2 režnja češnjaka
malo peršina
150 gr riže

 
sol, papar, malo vegete

ZA UMAK
malo ulja ili masti
1 manja glavica luka
1 žlica brašna
1 žličica pirea od rajčica
1 žličica slatke crvene paprike
250 ml goveđe juhe
ako nemate juhe otopljena goveđa kocka

I JOŠ
1 veča galvica kiselog zelja (oko 1,5-2 kg)
500 gr razanog kiselog zelja

 
po želji suhe kobase ili suho meso

PRIPREMA
1.
Koristim samo svinjetinu, nikada mi se ne raspadne unutrašnjost sarme, meso ostane čvrsto ali ne tvrdo!
2.
U mljeveno meso dodati sitno narezan špek, na sitno narezan i popržen luk na ulju, usitnjen češnjak, sitno narezan peršin, opranu rižu, sol, vegetu i papar.
Smjesu dobro izmješamo rukama da postane kompaktna, pomalo ljepljiva. Uvijek dodam "kap, dvije" bijelog vina.
3.
Kiselo zelje dobro oprati, čak i da odstoji malo u vodi. Odvojiti listove, izabrati najbolje, odvojit u dlan meso kao za malo bolji čevap, i frkati sarme. Ja frčem od tankog dijela prema debelom, lijevo i desno što ostane prstima uguram u sarmu (po potrebi prije višak odrežem) i odrežem onaj debeli dio na kraju (ili početku?) lista koji je blizu korjenu.
Frkati redom dok se ne potroši meso.
4.
Na dno ekspres lonca prvo staviti red rezanog kiselog zelja koje ste prije dobro isprali. Pa redati sarme jednu do druge,malo ih stisnuti, ali ne naguravati, jer ćete ih teško vaditi iz lonca. Između sarmi možete ugurati špek rezan na kocke. Prekriti slojem rezanog zelja, složiti između par kobasa i opet redati sarme. Pokriti rezanim zeljem.
5.
Od navedenih sastojaka napraviti umak: dinstati luk (u zdjelici), dodati brašno, papriku, pire od paradajza, dobro i brzo izmješati, dadavati po malo juhe, ne sve odjednom. Prije nego što će umak zakuhati, prelijemo ga lagano po sarmi u loncu. Ukoliko  sarma nije prekrivna dodati još juhe ili vode (ili vode ako ste imali otopljenu goveđu kocku)
6.
A sad ekspres lonac! Budite pažljivi, svatko od vas pozna svoj ekspres lonac! :) Nesmijete prekoračiti liniju dozvoljene količine u loncu, jer bi vam moglo izbaciti sigurnosni čep ukoliko pretjerate s količinom!
7.
Sarmu kuhati, od kako ekspres lonac zapišti , morate smanjiti vatru na najmanje,(ja kuham još 40 min) i kuhajte još, prilagodite si vrijeme kuhanja ! Tada ćete zatvoriti vatru, i ostaviti da ekspres lonac odmori! Kada ga budete mogli normalno otvoriti, prebacite sarmu u drugu zdjelu, ili dvije po potrebi. Obično dobijem 15-17 sarmi, stvarno sve ovisi o glavici zelja i veličini listova, al ne volim prevelike sarme!
Posluživanje
Najčešće serviram uz pire krumpir, ili uz krumpir slanac! A najviše me oduševi svaka prvo frkana sarma za prve hladne dane!
Uh što volim sarmu!

http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment