Jednostavan i naizgled klasičan nepečeni cheesecake se pretvara u pravo iznenađenje kad podlogu napravite od koštunjavog voća i urmi, a u krem dodate prah od borovnica! Izazovno i prepuno ukusa!
SASTOJCI
za podlogu
150g mljevenih badema i lješnika*
150g sjeckanih badema i lješnika*
oko 150g urmi (datulja)*
prstohvat soli
kašika-dvije kokosovog ulja ili putera (po potrebi)
za krem od sira
350g krem sira (philadelphia, ABC sir)* sobne temperature
70g šećera u prahu
100g crème fraîche-a ili milierama*
3dl slatke pavlake
puna kašika praha od borovnica ili 100g svježih borovnica*
voće
100-150g borovnica
šećer u prahu (proizvoljno)
PRIPREMA
Podloga
Papirom za pečenje obložite obod okruglog kalupa sa pomjerljivim ivicama prečnika 23cm.*
Sameljite i isjeckajte koštunjavo voće. Urme očistite od košpica, oljuštite po želji i sitno nasjeckajte.
Sve spojite i dodajte prstohvat soli. Formirajte prstima smjesu koja će ostati sipljiva, ali dovoljno ljepljiva da je moguće rukama oblikovati lopticu ili neku formu. U slučaju da je mnogo sipkava, dodajte puter ili kokosovo ulje. Možete koristiti i multipraktik ili neku sjeckalicu i tako sebi olakšati posao - u doba kad sam ovo pravila, nisam imala ništa slično, pa sam radila ručno.
Smjesu prospite u kalup, dobro pritisnite prstima i to tako da lagano izdignete ivice. Ostavite u frižideru da se stegne dok ne pripremite fil.
Krem od sira
Ukoliko ne možete da pronađete gotov prah od borovnica, onda prvo pripremite sok koji ćete dodati kremu. Izmiksajte voće štapnim mikserom ili to uradite u blenderu. Procijedite kroz neku gustu tkaninu ili gazu.
Stavite u činiju sir koji je odstajao na sobnoj temperaturi (ako je hladan, neće se fino umutiti i biti kremast) i šećer u prahu. Na kratko umutite mikserom.
Dodajte mileram i punu kašiku praha od borovnica. Opet na kratko umutite.
U posebnoj činiji mikserom umutite slatku pavlaku - najprije najslabijom brzinom, a zatim jačom. Nemojte pretjerati, jer je potrebno samo da postane šlagasta i da se šare počnu zadržavati na površini.
Dodajte mileram masi od sira. Veoma lagano je umiješajte ručnom mutilicom pokretima odozdo na gore. Možete koristiti i mikser, ali mutite najslabijom brzinom i veoma lagano. U ovom trenutku je potrebno dodati procijeđeni sok od borovnica, ako koristite njega umjesto praha.
Premažite gotov krem preko podloge, poravnajte i stavite u frižider na nekoliko sati ili još bolje, preko noći.
Dekoracija i služenje
Kad je kolač dovoljno dugo odstajao, sklonite obod i papir i dekorišite ga svježim voćem. Po želji, pospite malo šećerom u prahu radi finijeg izgleda.
Poslužite hladno i uživajte!
Napomene
Za podlogu je potrebno 300g koštunjavog voća po izboru. Važno je da makar polovina bude vrlo sitno sjeckana ili mljevena, a druga polovina krupnije izlomljena ili isječena. Ja sam kombinovala bademe i lješnike, ali možete koristiti orahe, indijske orahe, pistaće...
Oblaganje kalupa je veoma jednostavno, a uštedi mnogo vremena prije posluživanja kolača. Ja sam nekako zaboravila da to uradim ovog puta i sigurna sam da mi se to više neće dogoditi. Ovo se odnosi na oblaganje ivica kalupa, a detaljan postupak kako da to jednostavno uradite, možete pogledati u mom postu: kako obložiti kalup za tortu masnim papirom. Prije služenja, sklonite najprije obod kalupa, a zatim pažljivo odlijepite papir. I kolač je spreman da se iznese na sto!
Ne bih vam predložila da koristite light verziju krem sira (one sa smanjenim postotkom masnoće), jer često bude tečniji nego što je potrebno. U tom slučaju kolač neće biti dovoljno čvrst, uzimajući u obzir da ne koristimo želatin.
Za kremasti dio obično koristim crème fraîche, a mislim da je njemu najadekvatnija zamjena mileram. On ima veći postotak masnoće od kisele pavlake, pa ako nju koristite, možda bi bilo poželjno da je ostavite preko noći u frižideru da otkapa višak vode. Za to će vam poslužiti gaza ili krpa za cijeđenje sira.
Ako vam nije dostupan prah od borovnica, možete krem ostaviti da bude bijel ili iskoristite sok od oko 100g borovnica.
Izvor: natanjiru.com
Sunday, September 27, 2015
NEPEČENI CHEESECAKE SA BOROVNICAMA
2:31 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment