Monday, September 28, 2015

PIRAMIDA KOLAČ OD VIŠANJA






Moja brzinski napravljena piramida...i iznenađujuće postojana...
 Sastojci
    2 x 275 gr svježeg lisnatog tijesta (ja ga kupujem u Lidlu)
    450 gr smrznutih višanja (nisam imala kompot, ali i ove su se pokazale sasvim OK)
    2 velike žlice šećera
    2 vrećice vanilin šećera
    1 štapić vanilije
    7 dcl mlijeka


      1 žumanjak
    2 vrećice pudinga od vanilije
    10 dkg šećera
    1 velika žlica gustina
    10 dkg maslaca
    300 ml vrhnja za šlag (i šećera u pahu po potrebi)

Priprema
    1.
    Tijesto izreži na 10 jednakih trakica i po njemu rasporedi višnje pomiješane sa 2 žlice šećera i 2 vanilin šećera.
    2.
    Krajeve tijesta spoji iznad višanja da dobiješ rolice.
    3.


      Poslaži na pleh prekriven pek-papirom i peci cca 10-tak minuta na 180C dok lagano ne porumene.Pečene rolice dobro ohladi, pa tek onda vadi iz pleha.
    4.
    Za kremu stavi 1/2 litre mlijeka da zakuha zajedno sa štapićem vanilije.    
    5.
    U preostala 2 dcl mlijeka umiješaj 1 žumanjak, 2 pudinga od vanilije, 10 dkg šećera i jednu punu žlicu gustina, te dodaj u kipuće mlijeko (iz kojega prethodno izvadi štapić vanilije).Kuhaj na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.    
    6.
    Kremu ohladi uz miješanje da se ne stvori korica, a zatim ju dodaj u 10 dkg dobro izrađenog maslaca.
    7.
    Na pladanj složi  4 rolice s višnjama i premaži ih kremom, zatim na kremu slijedeće tri rolice koje nanovo premaži kremom, pa dvije i opet krema i na kraju posljednju rolicu koju također premažeš kremom, a s malo kreme zagladi cijeli kolač izvana.
    8.
    Na gotov kolač namaži tučeno slatko vrhnje i po vlastitoj želji ukrasi. Ostavi da se dobro ohladi u frižideru, ali može se konzumirati već 2-3 sata nakon pripreme.
    9.
    Nisam imala kompot već samo smrznute višnje, pa ako i vi pokušate tako nemojte se zabrinuti radi soka koji se pojavi prilikom pečenja, kada se rolice ohlade i sok se "stisne", a to da tijestu jedan poseban okus...jedino pazite da vam se rolice ne prepeku (što se meni ovaj puta dogodilo pa ne izgleda baš najljepše).
http://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment