Tuesday, September 22, 2015

BAKLAVA SA FILOM OD LESNJAKE I ORAHE (BAJRAMSKA BAKLAVA)







Pravila sam je za Bajram tako je dobila dodatak Bajramska Baklava…Od ove kolicine sastojaka rezultiralo je dve tepsije baklava, tako da ovo je poprilicno ,,Jambo,, doza, ko radi manje kolicine nek slobodno namali sastojke…
SASTOJCI
Baklava sa filom od lesnjake i orahe (Bajramska baklava)
1500 gr. Tanke kore za baklava
700 gr. Isitnute orahe
400 gr. Isitnutih lesnjaka
400 gr. Mleveni keks
200 gr. Pcenicni griz
300 gr. kokosovo brasno
100 gr. Gustin (niseste)

 
30 gr cimet
750 gr. Margarin
150-200 gr. ulje

SIRUP
3 kg. Secer
3.2 l. vode
6 kesica vanilin secer
sok od 3 limuna

PRIPREMA
1.
Priprema:
1.Pripremite sastojke: keks isitnite oklagijom ili samleti masinkomp u njemu dodajte cimet; isitnite orahe i lesnjike, proprzite griz na malo otiopljenog margarina, pomesajte kokosovo brasno sa gustinom.
2.Otopinte 500 gr. margarin sa 100 ml. ulja. Ovim masnocom sipajte preko svaku koru u toku slaganja baklave,
3. Za ove rolnice baklave koristila sam po 4 kora. Ko voli tanje komade moze namaliti broj kora na 3.
Sledi slaganje baklave

 
Na svaku koru sipajte malu kolicinu masnoce. Bitno: Vrhovima prstiju zahvatajte od smesu sa kokosovim brasnom i gustinom i sipajte preko svaku koru. Ova smesa pomaze da se kore odvajaju jedna od druge, a kokos daje poseban miris. Takodje stavljajte na svaku koru male kolicine griza-vrhovima prstiju zahvatajte i sipajte preko svaku koru. Stavite fil na 5-7 cm. od ruba cetvrte kore i to sledecim redosledom: prvo ide keks, pa orahe, po 1 velika kasika isitnutih lesnjaka. Stavite po 1 kasika otopljenog margarina preko fila kako ne bi ispadale sastojke prilikom rolanja. Pazljivo sahvatite rubove od pocetka kora, umotajte ih ispod fila i rolajte u roladu. Svaki rolad secite na 6-7 komada.
Postupak povtorite dok se sve sastojke ne utrose.
2.
Priprema sirupa:
3.
Secer i vodu stavite na stednjak i mesajte dok se secer dobro rastvori. Kuvati na umerenoj vatri. Prije kraja kuvanja dodajte vanilin secer, i sok od limuna. Gustina sirupa je vrlo bitna, ne smije biti ni previse gust niti previse tecan sirup… Isprobajte na malu tacnu, stavite kapicu sirupa i pazljivo prevrtite tacnu…sirup se ne smije razliviti po tacni…
4.
Zalevanje ide tako da baklava mora biti ohladjena a sirup vruc.
5.
Ostavite da odstoji 24 sata prije posluzivanja.
6.
Posluzena baklava

http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment