Tuesday, September 22, 2015

ROLADA SA DEKORIRANIM BISKVITOM: KUVARIJACIJE

rol1




Ovih dana baš se radujem kada počnem razmišljati o pripremi ovog recepta. Radi se naime, da sam naišla na stranicu “Kuvarigrice“ na kojoj su osmišljene tri različite igrice namjenjene food blogerima u kojima se ujedino druže i izmjenjuju iskustva, što mi je super stvar. Nabrojaću igrice i ukratko objasniti kako funkcioniraju, da bi imali predstavu o čemu se radi, igrice su: “Ajme, koliko nas je” (priprema zadane namirnice po želji blogera), “Kuvarijacije” (priprema zadanog recepta prateći točno izabrani recept), “FBI rukavice” (istraživanje zadanog bloga i preprema raznih recepata sa tog bloga). Odmah mi je zazvučalo privlačno, tako da sam počela razmišljati kako bi mogla učestvovati, jedina prepreka bi mi bila kada je zadana namirnica koja se ne uklapa na mom blogu, tako da bi morala čekati novu temu. Za prvi puta sam se odlučila za igricu “Kuvarijacije” na kojoj je zadana tema„Rolada sa dekoriranim biskvitom“ sa bloga Ave-dulcis. Prvi puta sam se susrela sa biskvitom koji nije potrebno prethodno srolati da bi odstajao i poslužio za roladu, baš je fora. Jedino što me je malo zbunilo je što sam se odlučila puniti sa ganache kremom, a nisam bila sigurna jesam li upotrijebila dobre omjere, jer je u receptu navedeno da nadjev ide po želji. Rolada osim što je zanimljiva zbog svoje dekoracije, mogu reći da je i ukusna, ali bi ipak sljedeći puta probala napraviti ganache sa 200 gr bijele čokolade i 400 ml šlaga, kada se ohladi izmiksati, mislim da bi bilo još bolje. Da ne duljim više evo i recepta.

SASTOJCI

ŠARE NA ROLADI:
1 bjelanjak
30 gr šećera
40 gr brašna
20 gr omekšalog maslaca
BISKVIT:
4 jaja
½ šalice šećera
60 gr otopljenog maslaca
½ šalice brašna
¼ šalice kakao praha
prstohvat soli
GANACHE KREMA:
200 gr bijele čokolade
200 ml šlaga
ČOKOLADNE ŠARE
1. U maloj zdjelici mikserom izmješajte bjelanjak s brašnom, maslacem i šećerom.
masa za crtanje
masa za crtanje

2. Ukoliko se odlučite raditi uzorke u boji, podijelite smjesu i obojajte u željenu boju, naravno jestivim bojama.
3. Na tepsiju za pečenje (moja je promjera 33 x 34 cm) postavite masni papir, te razmažite smjesu do polovine tepsije, može i malo više. Nije potrebno raditi uzorke po cijeloj površini jer se svejedno sve srola u roladu.
4. Sa rebrastim češljem za ukrašavanje povlačite po smjesi, da bi dobili prugaste tragove. Tako sam ja radila, a vi naravno možete po želji.
šaranje po kolaču
šaranje po kolaču



5. Stavite cijelu tepsiju sa uzorkom u zamrzivač barem 15 minuta, da se dobro stisne i održi čvrstinu kada se bude izlijevao biskvit preko šara.
6. Ako se odlučite za neku drugu varijantu šaranja, sliku postavite ispod masnog papira tako će se prozirati i moći ćete crtati, a prije preljevanja smjese za biskvit izvadite sliku postavljenu ispod masnog papira.

GANACHE SA BIJELOM ČOKOLADOM
1. Ukoliko ste se odlučili za ovu kremu, bilo bi dobro pripremiti ju prvu da se hladi dok pripremate ostalo.
2. Šlag stavite na vatru, ali nije potrebno da prokuha, već da ostvari temperaturu do samog vrenja zbog čokolade.
3. Prelijte preko iskidane čokolade i laganim pokretima miješajte sve dok se ne istopi.
bijeli ganache
bijeli ganache

4. Možete smjesu staviti u frižider da se stisne dok pripremate ostalo.
5. Kada se ohladi i malo stisne, možete premazati biskvit.

DEKORIRANJE BISKVITA
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i izradite ga u čvrsti snijeg.
3. Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom.
4. Žumanjcima dodajte otopljeni maslac, brašno i kakao.
5. Na kraju lagano kuhačom umiješajte izrađene bjelanjke.
biskvit na šalice
biskvit na šalice

6. Pripremljenu smjesu za biskvit salijte što brže i u što manje poteza preko zamrznutih šara.
pre-pecenja
pre-pecenja

7. Biskvit pecite na 200 stupnjeva 10 minuta, pazite da se ne presuši inače zna pucati kod rolanja.
ispečena kora
ispečena kora



8. Papir za pečenje posipajte šećerom u prahu i čim izvadite pečeni biskvit prebacite ga na taj papir.
9. Skinite masni papir sa površine biskvita, ostavite da se ohladi.
skidanje masnog papira
skidanje masnog papira

10. Papir koji ste skinuli, potrebno je da ga okrenete na suprotnu stranu (gdje nema tragova biskvita), postavite ga na biskvit i sve zajedno okrenite, tako da vam ostane okrenuta površina bez šara.
okretanje biskvita
okretanje biskvita

11. Premažite biskvit sa kremom i srolajte.
motanje rolata
motanje rolata

izvor: kolaci.biz

0 comments:

Post a Comment