Sunday, September 27, 2015

GRAVČE NA TAVČE





Čuveno makedonsko jelo, zapečeni grah, može se servirati kao samostalno jelo uz neku osvježavajuću salatu ili pak kao prilog uz roštilj.

SASTOJCI
50 dkg bijelog graha
40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa)
3 žlice ulja
2 glavice luka
2 svježe crvene rog paprike
1 žličica crvene paprike u prahu
1 velika žlica brašna
3 češnja češnjaka


 

1 feferon (ljuta papričica)
1 veća ili dvije manje svježe rajčice
1 vezica svježeg peršina
sol i papar po ukusu


 

PRIPREMA
Grah namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u hladnjaku odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a grah isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuhati 2,dva i pol do tri sata na laganoj temperaturi.

Umjesto ovako kuhanog graha, može se upotrijebiti i grah iz konzerve.

Suha rebra narezana na kocke skuhati, a „juhu“ od suhog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s juhom u kojoj su se kuhala rebarca pa pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati također na kockice narezanu rog papriku, sitno nasjeckani češnjak, feferon i rajčicu. Sve zajedno pirjati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršin i brašno, posoliti i popapriti pa podliti s otprilike 3 dcl juhe i kuhajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani grah.

Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale juhe od suhog mesa i nepokriveno zapećiu pećnici na 200°C otprilike 45 minuta.

Izvaditi iz pećnice i poslužiti

Izvor: 1klik.hr

0 comments:

Post a Comment