Monday, May 11, 2015

RUČAK NA STOLU ZA POLA SATA: PILECA ENCHILADA

ENCHILADA



Tradicionalno jelo iz Meksika, vrlo popularno kao street-food.  Jednostavna priprema za brzi rucak ili veceru.
Sastojci

 6-8 kom. Tortilla ili obicne palacinke (deblje)
 1 salica polutvrdi sir za topljenje
Nadjev od piletine 1

 2 kom pileca prsa
 1 zlica brasno
 400g pelati ( pasata) ili izmiksane rajcice
 2 cesnjak
 1 puna zlicica kumin
 1/2 zlicice Cayenne u prahu ( ili chili)
 1/2 zlicice ili po potrebi sol
 1 pileca kocka za juhu
  ulje
Nadjev od piletine 2

 oko 100ml kiselo vrhnje


 1/2 luk
 3-4 zlice dvije vrsta sira za topljenje (npr Mozzarella i Edam)
Priprema

Pileci nadjev mozete napraviti na dva nacina:
1. Pomijesati sa salsom
2. Bijela verzija sa kiselim vrhnjem
Ja sam radila nadjev sa salsom ali dodala sam recept za obadve verzije pa probajte koju zelite
Umjesto tortille probajte i sa obicnim palacinkama!
Piletinu narezati na male komadice ili tanke trakice i skuhati u vodi gdje ste otopili kocku za juhu a mozete dodati samo Vegetu ili sol. Kuhati da piletina omeksa, oko 10-15 minuta. Ocijediti. Piletinu mozete ostaviti u komadicima a mozete je i potpuno raskomadati.
Zagrijati ulje, dodati cesnjak poprziti oko 1 minutu, dodati brasno, zaprziti oko 30 sekundi i dodati pelate. Ako je pregusto malo razrijediti sa vodom. Dodati zacine: kumin, cayenne, chilli i sol. Promijesati i nakratko kuhati na lagano. Dovoljno je oko 5-7 minuta. Odvojiti dio umaka za polijevanje tortilla.



U umak dodati pilece meso, promijesati i kuhati oko 1 minutu.
Tortillu malo zagrijati prije punjenja. Dodati oko dve-tri zlice nadjeva na svaku tortillu ili palacinku.
Stavljati tortille u namazanu tavu jednu do druge.
Na kraju preliti sa ostatkom umaka kojeg ste bili odvojili i posuti sa naribanim sirom.
Dio umaka mozete staviti i na dno tave, pa onda stavljati tortilje i preliti sa ostatkom umaka.
Staviti peci na 200 C, dovoljno je oko 5-10 minuta da se sir fino rastopi i zapece.
Nadjev 2

Piletinu skuhati kao u prvom postupku.
Na ulju poprziti sitno nasjeckani luk da pozuti. Zatim ocijediti i dodati u piletinu zajedno sa vrhnjem i naribanim sirom. Sve dobro promijesati, Za ovu verziju najbolje je da raskomadate pilece meso na sto manje komade.
Puniti tortille/palacinke.
Ostalo sve isto kao u prvom postupku.
 Izvor: www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment