Thursday, May 28, 2015

NUGAT OSVEŽENJE





Kora i fil sa toplim zimskim ukusom pečenih lešnika, ohlađeni osvežavajućim filom od višanja, razblaženi penastom mešavinom kisele i slatke pavlake i zapečaćeni tankom čokoladnom glazurom.

SASTOJCI
Kora
• 4 belanca
• 4 kašike šećera
• 1 kesica vanilin šećera
• 1 kašika brašna oštrog tip 400
• 1 kesica praška za pecivo
• 4 kašike mlevenih pečenih lešnika*



Lešnik fil
• 4 žumanca
• 1 jaje
• 2 kašike meda
• 50 ml tečne slatke pavlake
• 100 g čokolade Milka Noisette**
• 50 g mlevenih pečenih lešnika*

Fil od višanja
• 100 ml vode
• 0,5 kesice praška za puding ukus malina***
• 1 kašika meda
• 80 g mrznutih višanja

Beli fil
• 200 ml kisele pavlake 20% mm
• 200 ml slatke pavlake
• 1 kašika meda
• 1 kašičica želatina u prahu

Glazura
• 80 g čokolade za kuvanje
• 3 kašike ulja



PRIPREMA
Kora
# Uključiti rernu na 180 stepeni.
# Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
# Dodati prosejano brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i umešati žicom.
# Žicom umešati bademe.
# Dno kalupa sa pokretnim stranama prečnika 24 cm obložiti pek papirom, postaviti strane kalupa i uliti smesu. Udariti nekoliko puta kalupom o radnu površinu i okretati kalup levo-desno da se smesa ujednačeno rasporedi.
# Peći na 180 stepeni 15 - 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena.
# Pečenu koru izvaditi iz kalupa zajedno sa pek papirom, prevrnuti na tacnu i lagano skinuti pek papir. Kad se prohladi, oko kore staviti obruč za torte. Na mom obruču se može podesiti željeni obim torte. Kora se u toku pečenja blago skupila, pa joj je prečnik bio 23 cm. Ako nemate manji obruč, nije problem. Filovi od lešnika i višanja su dovoljno čvrsti da se ne prelivaju, a beli fil će se preliti svuda okolo pa će torta izgledati kao da je ukrašena šlagom sa svih strana i biće za nijansu niža.

Lešnik fil
# Žumanca, jaje i med kratko umutiti mikserom u šerpi, da se sjedine.
# Dodati slatku pavlaku i zagrevati na jačoj vatri uz neprestano mešanje žicom, dok se masa ne počne zgušnjavati (oko 5 minuta). Smanjiti vatru i uz mešanje zagrevati još 2 – 3 minuta, pazeći da ne počne da ključa, jer će se žumanca zgrudvati.
# Skinuti sa vatre i dodati na kockice izlomljenu čokoladu i po potrebi još malo zagrejati na tihoj vatri uz neprestano mešanje žicom da se dobije ujednačena glatka masa.
# Umešati mlevene lešnike i premazati preko kore. Poravnati. Staviti u frižider dok se priprema fil od višanja.

Fil od višanja
# U 80 ml vode dodati med i staviti da proključa.
# Višnje usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.
# Prašak za puding razmutiti sa 20 ml hladne vode da se dobije homogena tečnost bez grudvica.
# U ključalu vodu dodavati u tankom mlazu razmućeni prašak za puding uz neprestano mešanje. Kuvati 5 minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Treba da se dobije gusta skoro lepljiva masa. Skinuti sa vatre. U vrelu masu energično umešati usitnjene višnje.
# Odmah premazati preko lešnik fila i ostaviti da se hladi u frižideru.

Beli fil
# Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5 minuta da nabubri.
# Slatku pavlaku mikserom umutiti u čvrst šlag, dodati kiselu pavlaku i kratko umutiti mikserom.
# Otopiti želatin, dodati 2 kašike smese od slatke i kisele pavlake i zagrevati uz mešanje dok se ne dobije glatka tečnost (oko minut). Umešati ovako pripremljen želatin  u preostalu smesu od slatke pavlake i milerama koristeći mikser.
# Preliti/premazati preko fila od višanja.
# Čvrstina ovog fila zavisi od vrste/čvrstine slatke pavlake. Ja sam koristila slatku pavlaku Dolcella 5+ sa biljnim masnoćama i fil je bio kao čvrst šlag. Kada koristim neke druge slatke pavlake za ovaj fil često bude redak, pa tek stajanjem u frižideru očvrsne.
Ostaviti u frižideru obavezno preko noći prekriveno alufolijum.

Glazura
# U šerpici zagrejati ulje.
# Čokoladu zasebno otopiti (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
# Skinuti ulje sa vatre i umešati otopljenu čokoladu. # Preliti preko ohlađene torte.
Glazuru možete prelivati unutar obruča, da bude kao "ploča" na torti ili skinuti obruč, pa celu tortu prekriti glazurom. Ovde je glazura stavljena nakon skidanja obruča.

NAPOMENA
Lešnike sam samlela prvo u mlinu za orahe, a zatim u električnom mlinu za kafu. Dobije se masa konzistencije između finog praška i paste. Zato je lešnik fil tako gladak.
Umesto Milke noisette može se koristiti bilo koja mlečna čokolada sa ukusom lešnika.
Umesto pudinga sa ukusom maline može se koristiti puding sa ukusom šumskog voća ili slatke pavlake. Puding sa ukusom vanile nije najsrećnije rešenje, jer se može desiti da fil dobije neki gorkast ukus.

Izvor: https://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment