Thursday, May 28, 2015

KOLAC S MALINAMA





SASTOJCI
• 2 kesice vanila pudinga
• 80 g secera
• 700 ml mleka


 

Piskota
• 3 kom jaja
• 150 g secera
• 150 g brasna
• 20 g kakaa
• 150 ml kefira
• 50 ml ulja
• 1/2 kesice praska za pecivo
• 150 - 200 g malina( ja sam koristila smrznute maline )


 

Za slag penu
• 500 ml tecnog slaga
• 1 list zelatina od 10 g ( moze mala kasika zelatina )
• 3 kasike secera u prahu
• oko 200 g smrznutih malina

Priprema
1. Prasak za puding sipati u ciniju , dodati secer i toliko mleka da se dobije glatka i srednje gusta smesa . Ostatak mleka zakuvati i kada prokuva deo vrelog mleka sipati preko razmucenog pudinga , dobro izmesati i sve vratiti u ostatak mleka . Kuvati puding na srednje jakoj vatri oko minut dva pazeci da ne zagori . Gotov puding ostaviti na stranu , povremeno ga promesati da se ne uhvati kora po povrsini .

2. Prvo prosejati zajedno brasno , kakao prah i prasak za pecivo . Izmeriti ulje i kefir .Sada propremiti testo za piskotu . U dublju posudu staviti cela jaja , dodati secer i sve zajedno miksirati dok se ne dobije gusta , svetlo zuta smesa . U smesu umesati trecinu brasna , pa dodati trecinu ulja i trecinu kefira . Lagano izmesati , ponovo dodati trecinu brasna , ulja i kefira , izmesati lagano pa dodati ostatak brasna , ulja i kefira . Dobijeno glatko testo sipati u tepsiju koja je oblozena papirom za pecenje (velicina tepsije je 20 x 30 cm ) . Po testu kasikom sipati kuvani puding , praviti gomilice od pudinga po povrsini , a onda preko testa rasporediti maline . Peci piskotu oko 25 min na 180 C . Peceni kolac ostaviti da se potpuno ohladi .

3. List zelatina staviti u 100 ml hladne vode da nabubri. Jedan deci tecne pavlake zagrejati do vrenja , sipati u manju ciniju a zatim u vreo slag staviti nabubreli zelatin , promesati da se zelatin otopi i ciniju staviti u frizider da se potpuno ohladi .

4. Sada praviti slag . Tecnu pavlaku sipati u dublju posudu koju predhodno dobro ohladiti . Polako poceti sa miksiranjem . Kada se smesa sa zelatinom ohladila u nju sipati malo tecnog slaga , zajedno sve sjediniti a onda sve sipati u slag koji se miksira . Kada se dobije cvrsta pena dodati kasiku po kasiku secera u prahu , a zatim dodati maline i lagano ih umesati u slag . Gotovu smesu sipati preko ohladjenog kolaca i ostaviti preko noci u frizider . Kolac seci ostrim nozem na kocke zeljene velicine , a pred sluzenje ukrasiti malinama i listovima nane .

Izvor: www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment