SASTOJCI
240 ml vode
100 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
400 gr mleka u prahu
250 gr putera (maslaca)
300 gr mlevenog keksa –plazma + oko 2 dl mleka
150 gr istopljene bele čokolade za kuvanje
120 gr mlečne čokolade milka
500 ml slatke pavlake
PRIPREMA
1.
Staviti vodu sa šećerom i vanilinim šećerom u šerpu da provri. Kad provri malo izmešati dok se šećer ne istopi. Skloniti sa ringle i sipati u tankom mlazu u posudu za mućenje gde smo prvo stavili mleko u prahu, uz neprestano mućenje mikserom. Mutiti dok se smjesa ne ohladi. (Ne bi trebalo da imate grudvice na ovaj način.) Dobićete smjesu kremaste strukture i mleko u prahu će biti izjednačeno. Mikserom izmutite omekšali puter jedno 10 tak min do pjenaste strukture, i kašiku po kašiku hladnog fila dodavajte u puter, još malo izmiksajte i osnovna smjesa je gotova.
2.
Smjesa se prvo dijeli na 4 dijela, tj. četvrtina se izdvoji i doda u plazmu keks. U koji se po malo dodaje mleko tečno dok se ne dobije izjednačena a ne previše meka struktura koja je ujedno i kora.
Postavite obruč prečnika 24-25cm na tanjir za posluživanje i stavite smjesu od keksa poravnajte rukom i valjkom za testo ili čašom. Ostavite u frižider dok se priprema fil od milka čokolade.
3.
Za crni fil : Ostatak osnovne smjese (3/4) podelite na dva dela.
U jedan dodajete otopljenu i prohlađenu mlečnu čokoladu milka alpine, izjednačite i stavite preko kore od plazma keksa. Poravnajte i stavite u zamrzivač da se smjesa stisne ili u frižider.
Fil od bele čokolade:
Ostatak osnovne smjese se pomiješa sa istopljenom i prohlađenom čokoladom i prelije preko mlečnog fila. Fil nije tečan, i stisne se u frižideru skroz.
Ostaviti u frižideru da se ohladi i stisne nekoliko sati ili preko noći. Umutiti šlag od slatke pavlake ili iz kesice, skinuti obruč i ukrasiti po želji ili samo poravnati.
4.
Napomena:
– mlečna čokolada je milka alpina
– bela čokolada je za kuvanje na meru
– obe su čokolade topljene na pari šerpa u šerpi gde voda ne dodiruje gornju posudu sa čokoladom i ne ključa.
– kad se ohladi i stisne torta je čvrsta kao bajadera, seći vrućim nožem
– torta je niža, sa ružama od slatke pavlake oko 4,5 cm ali je zasitna.
http://www.coolinarika.com/
Friday, September 18, 2015
KINDERLADA TORTA! OVA TORTA BUDI USPOMENE IZ DJETINJSTVA I DECA JE OBOŽAVAJU
3:06 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment