Tuesday, July 14, 2015

ŠTRUKLJI SA SIROM I TIKVICAMA! UKUSNO JELO KOJE MOŽETE POSLUŽITI BILO KOME





Kako sam ovih dana bila u posjeti svojoj svekrvi (budućoj) imala sam prilike uživati u njihovim običajima. Ali ja i moja svekrva bile smo prava ekipa. Te naučila ovo pravit i prste sam polizala
SASTOJCI
ZA TIJESTO
1 kg Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
1 žličica soli
60 ml ulja
2 jaja
400 ml mlake vode


ZA NADJEV

1 kg svježeg sira
2 jaja
200 ml kiselog vrhnja

 
1 žličica soli
2 srednje tikvice (600 g)

ZA PREMAZIVANJE
200 ml kiselog vrhnja
100 ml slatkog vrhnja
100 g maslaca

PRIPREMA
1.
Brašno pomiješajte sa soli, uljem, razmućenim jajima i mlakom vodom. Sve izmiješajte i umijesite glatko tijesto.
2.

 
Od tijesta oblikujte 3 kuglice, premažite ih s malo ulja da im se ne uhvati korica i pokrite čistom krpom. Ostavite oko 30 minuta da malo odstoji.
3.
U međuvremenu svježi sir pomiješajte s razmućenim jajima, kiselim vrhnjem i soli. U to dodajte prethodno naribane tikvice kojima ste ocijedili višak vode.
4.
Na pobrašnjenom stolnjaku svaku kuglicu malo razvucite rukama, izvaljajte valjkom da budu jednake debljine, premažite ostatkom ulja da se bolje rasteže i dalje razvucite rukama vrlo tanko tijesto (kao papir).
5.
Kad ste tijesto razvukli, s jedne i druge strane premažite ga nadjevom. Dakle, tijesto se ne premazuje cijelo.
6.
Odstranite nožem zadebljane vrhove tijesta i nadjev preklopite tijestom.
7.
Pomoću stolnjaka zarolajte s jedne i druge strane. Prerežite po sredini gdje se 2 savijače spajaju.
8.
Rukama napravite udubine veličine štruklji i prerežite nožem.
9.
Narezane štruklje slažite u namašćenu tepsiju s gornjom stranom prema dolje.
10.
Kad su štruklji poslagani u tepsiju, premažite ih mješavinom kiselog i slatkog vrhnja, poslažite tanko narezani maslac (da budu hrskavi) i zapecite 50-60 minuta na 200°C.
Posluživanje
Poslužite kao toplo predjelo ili dodatak glavnom jelu.

Savjet
Ako se vrhnje stavi na samom početku pečenja, na vrhu će štruklji malo zagorjeti. Ako to ne želite, vrhnje dodajte na pola pečenja, otprilike 30 minuta prije kraja. No, u tom slučaju štruklji neće biti hrskavi.
Kako od navedenog recepta ispada više štruklji, mogu se poslagati na masti i zamrznuti mogu stajati i do mjesec dana. Prije pečenja izvaditi ih iz zamrzivača da se lijepo otope i tek onda stavite peći.

http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment