Sunday, July 5, 2015

JAGODASTA TORTA S JOGURTOM





Fina pjenasata tortica s jagodama, jogurtom i laganim biskvitom od bjelanjaka za dobrodoslicu proljecu, zelenilu, cvijecu i suncanim danima. :)

SASTOJCI
Za biskvit
• 3 bjelanjka (ako su manja jaja onda 4)
• mrvicu soli
• 4 kasike secera
• 4 kasike brasna
• 1/2 kasicice praska za pecivo



Za kremu
• 300 ml slatkog vrhnja
• 50 g secera
• 1 vanilin secer
• 500 ml obicnog jogurta
• 1/2 kasicice strugane limunove korice
• 100 g secera
• 500 g jagoda
• 2 kesice mljevenog zelatina (ja sam koristila americki i bilo je dovoljno da se ova kolicinu sastojaka stisne)



PRIPREMA
Za biskvit pjenasto umutiti bjelanjke s mrvicom soli, dodati secer i jos mutiti dok snijeg ne postane fin i sjajan. Brasno pomijsati s praskom za pecivo i rucno umijestati u bjelanke. Peci u formi za torte od 23 cm promjera na 185 C oko 10-12 minuta. Ohladiti.

Za kremu umutiti slatko vrhnje sa secerom i vanilom. Pokriti i ostaviti u frizider. Jagode oprati i odstraniti peteljke te samljeti u blenderu.
Secer i koricu limuna dodati u jogurt i sve lijepo pomijsati u jednolicnu masu.  Zelatin pomijesati sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri. Jagode pomijesati s jogurt masom.

Sad lagano zelatin zagrijati da se otopi (ne smije prokuhati). U zelatin dodati 4-5 kasika jogurt smjese i dobro izjednaciti a onda sve to vratiti u  preostali jogurt. Sad dodati umuceno vrhnje is sve dobro promijesati da se izjednaci i sasuti na ohladeni biskvit.
Tortu ohladiti u frizideru najmanje tri sata, a najbolje preko noci. Skinuti obruc, premjestiti tortu na tanjur za posluzivanje i ukrasiti po zelji.

Bon Appetit!

Izvor: https://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment