Sunday, June 21, 2015

OVU POSLASTICU MORATE VOLJETI: ČOKOLADNE KRIŠKE- BEZ MASLACA





Jako volim ovaj kolač,recept  je mnogo puta do sada isproban , i usavršen da se dobije optimalna mekoća kreme i biskvita...gotovo da se ne vidi gdje završava biskvit ,a gdje počinje krema. Iako ima dosta čokolade i nekima će možda biti presladak,  kombinacija s prefinim biskvitom od badema daje dojam kao da jedete mekanu napola otopljenu čokoladu . Najvažnije - nema maslaca ,  niti u kremi - niti u tijestu, pa iako nije lagana slastica, tješimo se da je manje kalorična... Ovaj recept posvećujem mojim sinovima -kojima " čokoladno" - nikad nije dosadno!

SASTOJCI
Biskvit
• 4 bjelanjka
• 12,5 dkg šećera u prahu
• 8 žumanjaka
• 12,5 dkg badema
• 12,5 dkg brašna (može i crno)
• 3.5 dkg kakaa u prahu(gorkog)



Krema
• 12,5 dkg šećera
• 3 žumanjka
• 25 dkg čokolade za kuhanje
• 3 dcl slatkog vrhnja za šlag (jako hladnog)
• 1 vrećica instant želatine (ili agar agar)-po potrebi
• 1 vanilin šećer

Za ukras
• 200ml slatkog vrhnja za šlag (po želji)
• kakao ili čokoladne mrvice , listići
• ili prženi listići badema
• i trešnje ili višnje iz likera ili kompota



PRIPREMA
Istucite bjelanjke s šećerom u prahu u čvrsti snijeg.
Umiješajte  mljevene bademe ,žumanjke ,brašno i  kakao.
Dodajte snijeg  u smjesu.
Na  pleh (vel.35X30) stavite papir za pečenje, tanko razmažite biskvitnu smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 min. na 160* (pazite da se ne prepeče).
Kad je pečeno , ohladite i skinite papir.
Prerežite  biskvit na tri jednake trake u veličini kalupa u kojem ćete kolač slagati.

Na pari rastopite čokoladu.
Zakipite šećer s 2 velike žlice  vode , pa kipućim sirupom prelijte žumanjke, čvrsto miješajući dok se ne udvostruči volumen.
Pomiješajte obje smjese, miješajte toliko dugo dok se krema ne ohladi.
Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag, dodajte u hladnu kremu.Ako vam krema  nije dovoljno čvrsta, umiješajte u šlag vrećicu instant želatine .(ja nisam trebala , jer se krema stisne hlađenjem)

Slaganje kolača
Uzak kalup obložite prozirnom folijom .
Na dno stavite traku biskvita,svaki sloj biskvita možete natopiti mlijekom (za sočnost),  premažite trećinom kreme, zatim drugi sloj biskvita, kreme i na to treći biskvit. Površinu premažite ostatkom kreme ,dodajte šlag , posipajte prženim bademima , ili čokoladnim mrvicama i ukrasite prepolovljenim trešnjama .
Kolač dobro ohladite (najbolje do sutradan).
Prozirna folija služi radi lakšeg vađenja kolača iz uskog ,a dubljeg kalupa, primite foliju rukama i izvadite sve  na pladanj kad se dobro ohladi.
Režite kolač na tanke kriške i uživajte!

POSLUZIVANJE
Na mojim slikama ima i čokoladnog  bananka unutar kremice- nije po receptu,ali moji dečki su htjeli- pa da im udovoljim. Zanemarite ili probajte !

Izvor: https://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment