Saturday, June 27, 2015

VELIKE UKUSNE I MEKANE KIFLE KAO IZ PEKARE





Od bezbroj recepta za kifle odlicila sam da napravim kifle bez pretrazivanja recepta. Sastojke sam sama izabrala i precizno izmerila kolko tacno treba na 1 kg brasna i nema da neuspe pa cak i pocetnicima. Kifle mozete praviti u posnoj i mrsnoj varijanti znaci ako pravite posne kifle pravite sa biljnim margarinom, mleko zamenite vodom i pre pecenja premazite sa vodom i pospite krupnom soli. Kufle su nestale u trenu a recept je bijo trazen.

SASTOJCI
1 kg brasna
50 gr svezeg kvasca
100 gr margarina ili putera ( otopite )
50 ml ulja



3 zlice secera
1 zlica soli
250 gr mlake vode
250 gr mlako mleko ( voda za posne kifle )
1 zlica limunovog soka ( sveze cedjena )
1 do 1.5 zlica ulja ( za premazat jufkice )

za premaz ako pravite mrsne kifle
1 jaje
1 zlicica soli
20 gr otopljena putera

za premaz ako pravite posne kifle
voda
krupna so za posuti kiflice
20 gr otopljena margarina



PRIPREMA
1.
Nacinite kvas tako sto ce te namrviti kvasac/germu u mlaku tekucinu vodu ili mleko, primesajte jedno do 2 zlice brasna i jednu zlicicu secera. Dobili ste kasicu koju pokrijete. Neka na toplom uzlazi 10 - 15 min.
2.
Prosijte brasno, u sredini nacinite udubljenje, posolite i dodajte ostatak secera, pa dodajte kvas, ostatak mlake tekucine, ulje, sok od limuna i otopljeni puter ( ili margarin ), testo dugo mesite rukama ili mikserom dok nepostane glatko. Pokrijte ga, neka mu se na toplome obujam udvostruci.
3.
Uzaslo testo premesite i podelite na 15 jednakih delova. Ufrkajte jufkice ( loptice ). Jufkice nauljite sa uljem ( trebace vam 1 -1.5 zlica ulja ), prekrijte prozirnom folijom ineka se odmaraju 15 -20 minuta.
4.
Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite u valjak a zatim valjkom/oklagijom razvaljajte tanko u elipsu, svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama, dobicete pekarsku kiflu ( prilicno velika kifla ). Redjajte u pleh namazan puterom ( uljem ili margarinom ), ponovite postupak dok neutrosite jufkice. Pleh prekrijte i pustite da kifle stoje 20 minuta na toplom mestu.
5.
Kifle premazite sa umucenim i osoljenim jajetom ( lagano umutite jaje sa 1 zlicicom soli ). Pecite kifle u zagrejanoj pecnici na 245 stepeni nekih 15 minuta ili dok nepoprime prekrasnu boju. Cim izvadite kifle iz pecnice premazite otopljenim puterom ili margarinom.

POSLUZIVANJE
Kufle su odlicne i tople i hladne, prazne, sa slatkim ili slanim nadevo, za sendvice, izlet, skolu,poso, putovanje uz pivo ..

Izvor:  www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment