Jako ukusna i dekorativna sama po sebi !
SASTOJCI
Kora
• 7 belanaca {ako su manja onda 8}
• 10 kasika secer
• 10 na vrh pune kasike mleveni i sitno naseckani orasi
• 5 kasika brasno
• 2 kasike ulje
• rendana kora 1 limona
Fil
• 7 zumanaca
• 10 kasika secer
• 10 kasika brasno
• 2 kasike gustin
• 1l mleko
• 4 pak vanilin secer
• 250gr puper
• 100gr margarin
• 250gr secer u prahu
Bele kuglice
• 100gr bele cokolade
• 20ml slatke pavlake
• 1 kasika margarin
• 50gr kokos
Tamne kuglice
• 300gr mleveni plazma keks
• 200gr mleveni {prethodno peceni} lesnjaci
• 100ml sok od narandze
• 125gr margarin
• 150gr secer u prahu
• 100gr cokolado za kuvanje
• malo soka za nakapanje kora
• 1pak slag krem od cokolade za dekoraciju
• 150ml mleko za slag
PRIPREMA
Za ovu varijantu spremamo jednu koru 40x30cm. Odvojimo belanca od zumanca .Belanca umutimo sa secerom a zatim dodamo ulje ipomesane suhe sastojke {brasno,mleveni i naseckani orasi,rendana kora od limona}Sjedinimo smesu pa izlijemo u pleh oblozen pek-papirom,pecemo u zagrejanoj rerni na 200c oko 12-15 min.Pecenu i ohladjenu koru delimo na 2 dela znaci imamo 2 kore 20x30cm.
Fil
Umutimo zumanca sa secerom a zatim dodamo brasno i gustin pa sjedinimo.U posudi na vatri stavimo mleko i vanilin secer pa kad pocne da vri dodamo zumanca i kuvamo finu gustu kremu.OIhladjeni krem sjedinimo sa umucenim puterom,margarinom i secerom u prahu pa mutimo dok se lepo sjedine.Stavimo fil u frizider dok pripremamo kuglice.
Ja sam samo zbog navike spremila kuglice a vama preporucujem da spremite valjke {mislim da je brze i pre svega prakticnije kad se torta sece na komade} Za bele kuglice : Na slabijoj vatri otopimo belu cokoladu sa slatkom pavlakom,sklonimo sa vatre pa dodamo margarin i kokos.Smesu hladimo a zatim rukama oblikujemo 54 malene kuglice ili 6 tankih valjka sa duzinom od 40cm.broj kuglica ili duzinu valjka vi podesite prema duzini vase kore. Dok formiramo tamne kugliuce bele stoje u frizider. Za tamne kuglice: U jednu posudu stavimo mlevene lesnjake i mleveni keks pa prelijemo sokom od narandze.U drugu posudu umutimo margarin sa secerom u prahu,dodamo otopljenu cokoladu za kuvanje a zatim dodamo keks i orahe pa umesimo rukom.I ovu smesu delimo na 54 kuglica pa u svaku tamnu kuglici stavimo po jednu belu kuglicu .Ako radimo sa valjcima tamnu smesu delimo na 6 delova ,na najlonsku foliju od svakog dela pravimo traku od oko 5cm i duzinom od 40cm,na srevini stavimo jedan beli valjak pa zatvorimo traku znaci formiramo 6 valjka sa duzinom vase kore.
Slaganje torte
Na tacnu stavimo prvu koru,nakapamo je sokom od pomorandze,premazemo 1/3 fila,na fil poredjamo kuglice jedna do druge {kod mene je bilo u 6 reda po 9 kuglica} ako su valjci slozite ih jedan do drugog po duzini kore.Premazemo drugu trecinu fila {moze i malo vise} kako bi se popunile sve praznine izmedju kuglica i poravnjamo fil.Stavimo drugu koru,nakapamo malo sokica pa celu tortu premazemo filom.
Mozete je samo posuti sitno seckanim lesnjacima ili orasima ili dekorisete po zelji.Moja je rodjendanska pa sam je dekorisala umucenim slag kremom od cokolade.
POSLUZIVANJE
Sluzi se rashladjena ali ne previse -bolje se seku komadi kad je onako malo mekana a ukus....to se ne moze opisati ,napravite je pa probajte opisati .Dobar apetit !!!
Izvor: http://www.coolinarika.com/
Monday, June 29, 2015
TORTA "KUGLICA-BOMBICA"
5:24 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment