Thursday, June 25, 2015

Dvobojna ledena čokoladna torta





Kad želim ispeći 1, 2, 3, 4…itd. kolača u jednom danu, oboružam se s puno recepata iz mojih rokovnika, fascikala, brošura, časopisa, knjiga… i vjerujte mi duže traje biranje recepata nego samo pečenje. Za ovu priliku odabrala sam Tenine Božićne kolače 2007., pogledajte kako je to prošlo u mojoj izvedbi.

Sastojci
Biskvit
3 manja jaja
7 dag šećera
7 dag brašna
2 žlice kakaa
malo mlijeka ili likera
Tamna krema
7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 jaja
20 dag čokolade za kuhanje, tamne
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
Svijetla krema
7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag bijele čokolade
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
Glazura
5 dag tamne čokolade
1 žlica ulja

Priprema
Biskvit
1.
Bjelanca dobro izmiksati, dodati šećer, te opet izmiksati u čvrst snijeg.
2.
Dodati jedan po jedan žumanjak, te polagano miksati.
3.
Lagano umiješati brašno i kakao.
4.
Peći u kalupu za torte ( 28 cm ) koji smo prethodno namazali i pobrašnili ili obložili s pek papirom.
5.
Peći na 190 °C oko 10-15 min.
6.
Pečeni biskvit se može poprskati nekim likerom, a ja sam lagano poprskala s toplim mlijekom.
7.
Biskvit prije prskanja odvojiti od podloge ili pek papira, a potom ga ponovno vratiti u kalup.



Tamna krema
1.
Šećer i vodu prokuhati ( 121 °C ).
2.
Žumanca i jaja pjenasto umutiti, pa u njih izliti vreli sirup od vode i šećera, da se izbjegne efekt “sirovih jaja”.
3.
Na pari ili u mikrovalnoj otopiti čokoladu, te je dodati u smjesu jaja i sirupa, sve lagano promiješati.



4.
Kad se prohladi dodati umučeno tučeno vrhnje i rastopljenu želatinu.
5.
Sve lagano, ali dobro ujednačiti…bit će onako ni gusto ni rijetko ;).
6.
Sipati u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne, tada raditi svijetlu kremu.

Svijetla krema
1.
Sve isto kao i tamna samo je čokolada bijela ;).

2.
Sipati je u kalup na već pomalo stisnutu tamnu kremu…

PAŽNJA!!!
1.
Budući je od ovih količina bilo previše kreme za kalup od 28 cm, morala sam staviti kalup na kalup kako bi “spasila” stvar.
2.
Kad se nakon nekoliko sati stisne i bijela krema staviti glazuru od čokolade ili kao ja na svaki posluženi komadić torte dodati rastopljenu čokoladu…
Posluživanje
Torta je izvrsna…lagana, prozračna i sigurno ću je često praviti…



www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment