ove male tortice u snijegu su nazvani po najvecem brdu Mont Blanc :-) jako popularna slastica u Francuskoj i poznata i po malo vecoj torti! sta pravi ove tortice tako posebno, to je dekoracija sa kremom od kestenja. Jer ta krema daje jedan fin, puni okus ovom kolacu! ja sam ovaj put napravila drugu kremu, od cokolade/cimeta sa filom od tresanja, i jaaako mi se svidjelo!!
Sastojci
Biskvit:
140g brasna
1 zlicica praska za pecivo
90g maslaca
75g secera
1/2 jaje
malo soli
limunove korice
fil od badema:
60g mljevenih badema
60g secera
1/2 jaje
limunove korice
fil od tresanja:
100g (zamrznutih) tresanja
malo secera
krema od slaga:
250ml slatkog vrhnja (punomasnog nezasladjenog)
40g prah secera
1/2 stapica vanilije
dekoracija:
150g maslaca
100g prah secera
1 zlicica cimeta
40g tamne cokolade
Priprema
1.
fil od badema:
pomjesaj bademe, secer, 1/2 jajeta i malo limunove korice, dok ne dobijete finu kompaktnu masu, pusti da se malo stegne u hladnjak.
tijesto:
zamjesi tijesto i pusti da odstoji jedan sat u hladnjak.
Pa onda razvaljaj tijesto na 1 cm debljine. Vadi krugove iz tijesta sa casom ili modlom, moja je bila 7,5 cm.
Stavi kolacic na pekpapir, napuni spric sa smjesom od badema i naspricaj malo fila na kolacic i onda pazljivo razmazi fil, ostavi 1 cm prostora do rubova i peci na 180C oko 20min. i pustiti da se dobro ohladi!
fil od tresanja:
skuhaj tresnje sa malo secera na laganoj vatrici, oko 10min. dok smjesa ne postane malo gusca, pasiraj onda i pusti da se ohladi
krema od slaga:
za finu kremu od slaga je bitno da je zdjela (u koju ce te mixati slag), vilice od mixera i slag budu hladne (znaci stavi na jedno pola sata prije upotrebe, zdjelu i te vilice u hladnjak).
Mixaj onda slag sa srz od vanilije i prah secerom dok ne dobijete finu cvrstu kremu, pazi da ne mixate ni previse, jer tad ce te dobiti maslac… nego kad zdjelu mozete preokrenuti prema dole, a slag vam ostane, onda je krema dobro :-) naspricaj prvo jedan krug na kolacu i napuni onda sa filom od tresanja.
Spricaj onda kremu od slaga odozgo i napravi mala brda :-)
Za ovu posebnu dekoraciju, prvo otopite cokoladu. Mixaj onda maslac, prah secer, cimet dok ne dobijete finu kremu, umjesaj onda prohladjenu cokoladu. Napuni spric i koristite otvorenje kao za ‘pisanje slova’, znaci sa malim otvorenjem i spricaj tanke linije, kao spagete, oko malog brda :-) probajte par put, dok vam ne udje u ruke, kod mene isto nije odmah uspjelo. Samo nastavite praviti krugove oko tortice sa spricom :-)
2.
ako zelite napraviti ukras sa kremom od kestenja:
mixaj 250g slatkog pire od kestenja, dodaj onda 100g maslaca (na sobnoj temp.) i mixaj sve zajedno dok ne dobijete finu, cvrstu kremu! i ukrasite tortice :-)
ako nemate pire od kestenja, skuhaj kesten, oguli ga i ohladi, pa propasiraj ga i dodaj secera po okusu!
3.
od ove smjese mozete napraviti 6 tortica :-)
Posluživanje
pospi tortice sa prah secerom i uzivajte u ovoj divoti!!
0 comments:
Post a Comment