Saturday, December 19, 2015

Čokoladne kocke s višnjama i slastičarskom kremom






SASTOJCI
Biskvit
•  7 bjelanjaka
•  1/4 zlicice soli
•  8 zumanjaka
•  170 g secera
•  4 zlice vrele vode
•  1,1/2 zlice kakaa
•  2,1/2 zlice brasna
•  3 zlice mljvenih badema
•  1,1/2 zlica gustina


 
Voce
•  300 g visanja ( otkostenih )
•  3-4 zlice brandy ili konjaka

Preljev
•  6 zlica secera
•  8 zlica vode
•  tekucina od namakanja visanja

Nadjev
•  1 l i 250 ml mlijeka
•  2 vanilije
•  100 g gustina
•  300 g secera
•  1/4 zlicice soli
•  4 jaja
•  120 g maslaca

Dorada
•  otopljena cokolada
•  tuceno slatko vrhnje


 
PRIPREMA
Najprije napravi nadjev tako sto ces staviti mlijeko da se kuha . U manjoj zdjelici dobro izmuti vaniliju , gustin ,secer , sol i jaja . Dobivenu smjesu uspi u kipuce mlijeko i kuhaj uz stalno mijesanje dok se ne zgusne . Skini sa vatre i u u vrelo umijesaj maslac . Mijesaj dok se sav maslac ne otopi . Prekrij folijom i ohladi .
Dok se nadjev hladi napravi biskvit tako sto ces najprije pomijesati kakao sa vrelom vodom da ne bude grudica . Ostavi da se prohladi do upotrebe .  Bjelanjke i sol ulupaj u cvrstu pjenicu . Ostavi sa strane do upotrebe . U posebnoj zdjeli miksaj zumanjke sa secerom dok ne pobijele pa im dodaj prohladjeni kakao .

U manju zdjelicu pomijesaj brasno , bademe i gustin .Smjesi zumanjaka i kakaa dodaji mjesavinu brasna i pjenicu od bjelanjaka u tri navrata . Mijesaj iskljucivo spatulom .
Najveci pleh od pecnice oblozi papirom za pecenje i premazi sa maslom , pa uspi polovicu smjese za biskvit , poravnaj i stavi u ugrijenu pecnicu na 170 stupnjeva oko 10 min . Peceni biskvit skupa sa papirom prebaci na resetku za hladjenje . Na isti nacin ispeci i drugi dio biskvita .
Dok se sve hladi pomijesaj ociscene visnje sa brandy-em ili konjakom i ostavi tako do upotrebe. Za preljev pomijesaj vodu i secer i stavi kuhati . Kuhaj dok se secer ne otopi . Skini sa vatre i ohladi .
   

Ohladjene biskvite po sirini prerezi na tri dijela tako da dobijes sest traka .  Visnje ocijedi od tekucine u kojoj su se namakale i krupno ih narezi .Tekucinu od namakanja visanja umijesaj u hladnu secernu otopinu . Dobivenom tekucinom navlazi biskvite .
Na servirni tanjur polozi jednu natopljenu traku biskvita i premazi sa 5-6 zlica nadjeva , pospi sa 1/5 visnja , preklopi sa drugim natopljenim biskvitom i njega premazi sa nadjevom i pospi sa visnjama .
Ovako slazi biskvite , nadjev i visnje dok ne poslozis sve biskvite .
Ostatkom nadjeva premazi stranice i povrsinu kolaca . Sve spremi u hladnjak na nekoliko sati da se sve lijepo stisne i rashladi . Kolac dekoriraj po svom nahodjenju . Mozes ga samo isarati otopljenom cokoladom i stranice obloziti narezanim bademima ili sve jos premazati i dekorirati ulupanim slatkim vrhnjem .

Izvor: http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment