Sunday, December 20, 2015

Fini medenjaci



Sastojci
250 g Meda
250 g Smedjeg secera
100 g Butera
1 Mala kasika zacina za medenjake
Ribana kora cjelog limuna
2 Velike kasike kakaoa
1/2 Male kasike praska za pecivo
530 g Brasna
1 Vanilin secer
1 Jaje
Deko:
200 g Secera u prahu
3-5 Velikih kasika mljeka


Priprema
1.
Secer zajedno sa buterom i medom staviti da se zagrije,mjesati cjelo vrjeme da se sav secer istopi,maci sa stednjaka da se ohladi.
Ostale sastojke sve sjediniti u vecu posudu u to usuti tecnu smjesu te izraditi sve u glatko tjesto,da se sve fino ujednaci,tjesto pocne odvajati od posude.
2.
Napraviti od tjesta kuglu,zaviti u foliju i ostaviti najbolje preko noci na hladnom.
Ukljuciti pecnicu na 180°C
Pripremiti 2-3 pleha oblozena sa papirom za pecenje.
3.
Tjesto razviti na vrlo malo brasna 1,5 cm vaditi oblike po zelji,na pleh ih stavljati.Peci medenjaci 12-15 minuta te ih pustiti na plehu da se ohlade.
Secer u prahu izraditi sa mljekom u dobro cvrsti gus,ne sMi je biti previse rjetak,po potrebi smanjiti kolicinu mljeka ili jos dodati,mora da bude tako gusto da tesko pada sa kasike.
Staviti u spric sa na manjim otvorom i ukrasavati medenjake po zelji.
Posluživanje
Preporucujem da odstoje par dana,jer tek tada imaju poseban ukus i miris.

0 comments:

Post a Comment