Ili da ga nazovem voćni gris kolač?? mah, meni je baš on happy cake . . .
SASTOJCI
• pola paketa (250g) lisnato tjesto,ili piškote,ili biskvit,ili list oblatne,ili keksi
Voćni fil:
• 1/2 kg voće po želji (ribizl,kupine,maline) svježe ili smrznuto
• 18 žlica šećera
• 6 dcl vode
• 14 žlica grisa ( pšenična krupica )
Krema:
• 1 l mlijeka
• 3 žlice (na vrh) gustina
• 10 žlica grisa (pšenična krupica)
• 12 žlica šećera - ili više po želji
Glazura:
• oko 1.5 dcl mlijeka
• 25 g margarina
• 150 g čokolade za kuhanje
PRIPREMA
1. Koristila sam protvan veličine 36x21 cm. Lisnato tijesto razvaljati malo veće od ovog protvana. Položit na obrnutu stranu, podmazanu, malo nabockati vilicom i ispeći. Protvan potom oprati od masnoće i brašna (pazite da se ne opečete). Koru položiti u protvan.
Ako radite s keksama petit beurre, biskvitom, piškotama ili oblatnom nema potrebe vlažiti (omekša pod toplim filom).
2. Voćni fil je rađen prema Triplex kockama koji me oduševio jer nema gustina uz voće. I pravila ga x puta i u kolačima, tortama te obični desert u zjelicama :))
-------------------------------------------------------
Staviti kuhati voće, vodu i šećer. Prije vrenja umiješati žicom (pjenjačom) gris. Lakše je prethodno odbrojati potrebne žlice grisa u veću šalicu i lagano sipati uz mješanje. Kuhati 3-5 min uz povremeno mješanje. Odmah sipati na pripremljenu koru i poravnati jer brzo stvrdnjava. Ostavit sa strane i skuhat kremu.
3. 6 dcl mlijeka staviti kuhati, a u preostala 4 dcl mikserom razraditi gris, gustin i šećer. Ukuhati u vrelo mlijeko, nek vri 5 min povremeno mješajući. Maknuti sa vatre, ubacit 25 g margarina i dobro izmiksati. (Margarin je ovdje tek tolko-može i bez margarina). Odmah prelijati preko voćnog fila i poravnati. Ostaviti sa strane dok pripremite glazuru.
4. U manju posudu uliti malo mlijeka, oko 25 g margarina, 150 g čokolade za kuhanje. Staviti na najmanju vatru i neprestano mješati dok se sve ne rastopi. Povremeno maknuti sa vatre. Ne smije zavrijeti! Glazura treba biti glatka, bez ikakvih grudica.
Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.
Posluživanje
Držati u hladnjaku, najbolje preko noći, da se dobro stegne i ohladi.
------------------------------------------------------
Kolač sam nazvala happy jer je domaćica sretna što je brzooo gotova, degustatori su sretni...a i sam kolač je sretan jer lijepo izgleda, hehehe :)
Izvor: https://www.coolinarika.com
Monday, June 15, 2015
HAPPY CAKE: POTRAŽITE OSVJEŽENJE U LEDENIM KOCKAMA OVOG SLATKOG KOLAČA
3:06 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment