Friday, October 16, 2015

jesenji kolač



Sastojci
Tepsija promjera 34X22 ili slicne dimenzije
1 pakovanje piskota
1 kg zamrznutih kupina(ili voca po vasoj zelji)+i solja secera
1 jely fix(to je jely koji se stavlja u pekmeze)a moze i obicni jelu
1 Fila
500 ml mljeka
5 zumanjaka
125 gr secera
3 zlice supene brasna
3 zl. sup. gustina
210 gr margarina ili putra
2 Fil
5 bjelanjaka
malo vode
1 1/2 solja secera

Priprema Srednje zahtjevno
1
Piskote poslagati na dno tepsije.Kupine izvaditi iz zamrzivaca staviti u vatrostalnu posudu  i posuti sa secerom.Staviti u rernu na laganu vatru da se polako otapa i da pusti sok.Povremeno mijesati.Ne dozvoliti da pocne kuhati.Kad je sav secer otopljen i sjedinjen sa kupinama,(masa mora biti dosta topla) izvaditi iz rerne  i umijesati Jely fiks.mijesati da se malo ogladi,zatim preliti preko piskota.Ostaviti da se  gladi i da piskote upiju sav visak tekucine.
2
Zatim skuhati zuti fil od  zumanjaka,na kraju dodati margarin ili putar.Mjesati povremeno filu da se sve isto sjedini i ohladiti.Zatim preliti lagano preko kupina i piskota.Staviti u frizider da se hladi.
3
Stavitu u serpicu malo vode i secer,i kuhati na gustinu meda,posebno izmutiti mikserom bjelanjke u cvrs snjeg, i lagano sipati skuhani secer u umucene bijelanjke,.Stalno mutiti mikserom.Da napomenem sto god se duze miksa,po mogucnosti da se sav sne ohladi to je bolja smjesa.Cvrsta i moze da stoji na kolacu par dana u frizider a da ne pusti  tekucinu.
Posluživanje
Staviti bjelanjke  na kolac i ohladiti u frizideru.Da se kolac ne ljepi za noz kada budete rezali ,stavite malo ulja na papirnatu salvetu ili i svaki put kad  idete rezati noz obrisite sa masnim papirom.Mali trik koji pomaze.

0 comments:

Post a Comment