Friday, October 16, 2015

Leća alla Bolognese s ajvarom



Leća alla Bolognese s ajvarom



Sastojci  4 osobe
1 luk
100 grama mrkve
30 grama korjena celera ili persuna
1 zlicica secera
1,5 dl crnog vina
3 pune zlice ajvara
5-6 dl povrtne juhe/ ili u kocki
150 grama lece ( crne ili smedje )
zacini oregano, bosiljak, timijan, sol, papar, chili
i jos
500 grama tjestenine
sir ribanac / parmezan
bosiljak


Priprema
1.
Na kockice izrezite luk, mrkvu i korjen celera ili persuna. Sve zajedno prepecite na maslinovom ulju. Dodajte zlicicu secera, przite 1 minutu, dodajte cesnjak i njega samo malo zaprzite, tek toliko da pusti miris. Sve zalijte vinom i lagano kuhajte dok svo vino ne ispari i povrce se pocne ponovo peci. Dodajte 3 zlice ajvara,  zalijte s juhom od povrca i dodajte lecu i zacine.
Koristite crnu ( beluga ),smedju ili zelenu lecu. One su mi nekako najbolje jer se nece tako lako prekuhati i raskasati. Crvena se brzo raskuha i postaje brasnasta, s toga ju ne bi preporucila za ovo jelo.
2.
Kuhajte sve skupa, dok leca ne dobije zeljenu mekocu, ali da se ne raskuha. Duzina kuhanja ovisi o starosti lece. Po potrebi dodati jos juhe i zaciniti.
Uzmite neku kratku, ne ravnu tjesteninu ( npr. fusilli ). Skuhajte ju u puno slane vode al'dente. procjedite i uhvatite malo vode od kuhanja.
Pomijesajte tjesteninu s umakom, po potrebi dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina da jelo postane kremasto. Servirajte vruce, posipajte ribanim tvrdim sirom i sjeckanim bosiljkom.

0 comments:

Post a Comment