Friday, October 16, 2015

Odvažna limun pavlova



Sastojci 10 osoba
Beze kore
250g Šećera u prahu Dolcela
5 jaja
1 žlica Gussnel Dolcela (gustin)
1 Vanilin šećer Dolcela
Lemon curd mascarpone krema
3 limuna
2 jaja
2 žutanjka
1 šalica šećera
naribana korica limuna
80g putra
500g Mascarponea
Tučeni šlag
300ml slatko vrhnje
Aroma vanilije

Priprema 150 min Srednje zahtjevno
Ne treba vam kalup već samo dva papira za pečenje na kojima ćete prethodno iscrtati olovkom krugove promjera približno 24cm. Ne brinite ako nemate šestar, poslužit će poklopac neke padele, kalup torte, a ukoliko imate mirnu ruku možete po izboru nacrtati naprimjer oblik srca.


Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Beze kore peku se sat vremena u ventilatorskoj pećnici, ako ne posjedujete istu obavezno pecite jednu po jednu koru.
Istucite šlag od 5 bjelanjaka i prstohvat soli, a kad se učvrsti dodajte pomalo šećer u prahu, a pri kraju žličicu gustina i malo arome vanilije. Ukoliko nemate gustin možete ga zamjeniti žlicom octa. Isto tako super ispadne sa običnim kristal šećerom, jedino što ćete trebati malo duže mješati da se otopi u cjelosti. Uzmite žlicu pa zagladite smjesu unutar iscrtanih krugova. Bitno je da debljina snijega od bjelanjaka bude cca 1.5 cm. Ukoliko imate volje uzmite slastičarsku vrećicu pa istisnite snijeg u obliku puslica. Još nešto, papir za pečenje okrenite da se olovka ne ocrta na snijeg od bjenjaka! Kad se osuše bit će jako hrskave izvana, a sočne iznutra pa ih ostavite da se potpuno ohlade. Treba ih oprezno skinuti sa papira da ne puknu. Naravno nije problem ukoliko malo popucaju. Dobro je prije mješanja bjelanjke ostaviti na sobnoj temperaturi.
Pripremite lemon curd. Postoji jako puno načina izrade, svaki puta probam neki, ovaj puta prema ovom receptu. Ne zahtjeva kuhanje na pari niti procjeđivanje kroz sito. Ispadne odlično.
Istucite mascarpone te dodajte ovisno o željenom okusu lemon curd. Ja sam stavila prilično puno pa je torta bila prilično kiselkasta, mislim da bi okus većine zadovoljilo da se stavi 1/4 lemon curda na 500g mascarponea.
Istucite šlag sa vanilijom.
Složite tortu tako da oprezno premažete jednu beze koru prvo sa kremom od mascarpone i lemon curda, a potom sa šlagom. Prekrijte sa drugom beze torom.
Ukrasite po želji, ja često poslužim uz prefine karamelizirane bademe koje svi vole grickati.
Posluživanje
Ukrasite po želji, ja često poslužim uz prefine karamelizirane bademe koje svi vole grickati.

0 comments:

Post a Comment