Sastojci
4 jaja
1 šolja ulja (200ml)
1 šolja šećera
5 jušnih kašika đema od šipka (šipurine)
9 jušnih kašika vode
2 šolje brašna
1 mala kašikica soce bikarbone
ZA FIL:
2 šolje mlijeka
200g margarina za kolače (ja stavim oko 180g)
1.5-2 šolje šećera (po želji)
200g mljevene orahove jezgre
Čokoladna glazura:
1 čokolada za kuhanje
malo mlijeka
malo šećera
Priprema Jednostavno
1
Umutiti jaja i šećer. Dodavati i umiješati ostale sastojke (ulje, đem, vodu, brašno sa sodom bikarbonom). Koru peći na papiru za pečenje u plehu oko 30x20, na 180 stupnjeva. Probati čačkalicom da li je gotovo.
Kada kora bude pečena, izvadimo na krpu, skinemo papir i prerežemo je popola (horizontalno), ja to obično radim koncem. Ostavimo koru da ohladi.
Fil:
Sve sastojke sjedinimo u šerpi i zakuhamo na štednjaku. Kada prokuha, smanjimo temperaturu i povremeno miješamo. Fil je gotov kada smjesa ukuha i postane gusta. Gotovi fil ohladiti.
Glazura:
Rastopimo čokoladu (na pari) sa malo mlijeka i vrlo malo šećera.
Slagati:
1.dio kore - fil- 2.dio kore - glazura
Ukrasiti sa malo mljevene jezgre, ili po želji.
Pustiti da se kolač ohladiti i servirati.
Dobar tek! :)
0 comments:
Post a Comment