Friday, October 16, 2015

Kolac od jabuka i oraha

























Sastojci
500g ociscenih i oguljenih kiselkastih jabuka (Bramley)
225g maslaca sobne temperature
225g smedjeg secera
225g brasna
3 jaja
100g oraha
100g grozdjica
5 razom punih zlicica praska za pecivo
2 vrecice vanilija secera
2 zlicice cimeta
5 zlica mlijeka
prstohvat soli
Posip
50g nasjeckanih oraha
1 zlica smedjeg demerara secera

Priprema Jednostavno
1
Zagrijte pecnicu na 180 stupnjeva.
Jabuke naribajte na tanke ploske, dodajte im zlicicu cimeta i vrecicu vanilija secera.
Orahe nasjeckajte ili sameljite krupno.

2
Za tijesto umutite pjenasto cijela jaja sa secerima. Zatim dodajte maslac sobne temperature i sve dobro umutite mikserom.
Dodajte brasno, prasak za pecivo, sol, cimet, orahe, grozdjice i 5 zlica mlijeka. Lagano mikserom sve sjedinite.
3
Namastite kalup promjera 24cm i na dno zalijepite papir za pecenje, a stranice malo pobrasnite. U kalup uspite pola tijesta i razmazite. Na to uspite jabuke, poravnajte i razmazite po njima ostatak tijesta.
Pospite sjeckanim orasima i zlicom demerara secera.
4
Pecite na 180 stupnjeva oko 1 sat i 15 minuta.   Nakon pola sata provjerite kolac i prekrijte lagano alu folijom da vam puno ne potamni.

Posluživanje
Posto se jabuke ne cijede moze vam se desit tokom pecenja da vam sok u pocetku malo procuri van kalupa. Nista strasno, al da to sprijecite mozete obloziti dno sa malo alu folije ili ga staviti na neki veci pleh.
Kolac mozete posluziti sa toplim umakom od vanilije.

0 comments:

Post a Comment