Friday, October 16, 2015

Praziluk sa piletinom



Sastojci
2 kom pilećih bataka
3 kom praziluka oko 400-500g
3 kom mrkve
1glavica crvenog luka
1 kocka maslaca
1kom crvena paprika
1 mala šoljica(za crnu kahvu) Riže Podravka
0,5 l Soka od rajčica Podravka
voda
so ,malo bibera ,vegeta
maslinovo ulje

Priprema Jednostavno
1
Piletinu možete da uzmete bilo koji dio ,prsa ,krila ili batake ,meni je najljepše sa batacima koje noć prije otkoštim ,posolim i pouljim maslinovim uljem ,stavim u kutiju i u frižider.
2
Oprati i očistiti povrće.
3
Luk isjeći na četvrtine ,praziluk na veće komade kao i mrkvu,a papriku na trakice.

4
U većoj šerpi ugrijati maslinovo ulje, oko dvije kašike i kocku maslaca .Na tome pržiti batake da porumene.Prvo stranu sa kožom.
5
Isprženim batacima dodati povrće ,osim praziluka,i fino ga rasporediti između mesa da se i ono prži.
6
U međuvremenu kratko obariti praziluk i procijediti ga pod mlazom hladne vode pa dodati u šerpu sa mesom,nasuti sok od paradajza ,posoliti ,dodati i malo bibera i vegete pa poklopiti i kuhati da praziluk omekša.
7
Pred sam kraj kuhanja dodati rižu ,dotjerati jelo sa začinima,ako treba i neka kuha dok riža ne bude gotova.Ostaviti da jelo ima i malo safta.
Posluživanje
Najbolje je poslužiti odmah pošto se skuhalo.Prijatno!

0 comments:

Post a Comment