Sastojci
Priprema:
1 cjelo pile
1 supena kasika ulja
1glavica crnoga luka
zacini: vegeta,so,crvena paprika(aleva), biber ,cary u prah
250g rize(okrugle)
50g putera
jos pola glavice crnog luka
Priprema Jednostavno
1
Prvo isjeci pile na djelove i oprati ga .
U serpu sipati kasiku ulja i isjeckani crni luk da se malo proprzi ,zatim dodati komade piletine i ostale zacine ,promjesati na tisoj vatri i onda dodati 700ml vode da se kuha nekih 20 min.
2
Dok se piletina kuha pripremiti rizu ....
U posudi staviti rizu sa vodom da se malo opere i nagrezne nekih 5 min. zatim procjediti rizu do vode .
3
U tepsiju u kojoj ce te peci rizu i piletinu ...
Staviti 50g putera rastopiti dodati jos polovinu isjeckanog crnog luka i malo proprziti .
4
Kada se proprzi luk onda dodati i rizu pa proprziti zajedno .
5
Zatim dodati skuhanu piletinu poredati po tepsiji na rizu i politi sve za vodom u kojoj se kuhala piletina.
6
Peci u zagrejanoj pecnici na 220°
narvno dok ne bude riza pecena i dok sva voda ne upije ,ako mislite da nije jos gotova riza mozete dodati casu vode i dopeci !
Posluživanje
Sluziti uz zelenu salata ,pradajz ....
Prijatno !
Na ovakav nacin mozete i sa drugim mesom praviti rizu !
Ali kod drugog mesa kuhanje je duze skoro dok ne bude gotovo pa tek u pecnicu sa rizom !
0 comments:
Post a Comment