Friday, August 14, 2015

JEDNOSTAVNA TORTA, SPREMLJENA ZA CAS, BEZ MIKSERA: ČOKO-COLA TORTA





Okus cole se uopce ne osjeti, vjerojatno sluzi samo za konzistenciju kolaca. Prelivena bogatim cokoladnim preljevom.

SASTOJCI
Cola-biskvit
• 200 grama maslaca
• 200 ml coca-cole
• 175 ml mlijeka
• 50 ml slatkog vrhnja
• 230 grama brasna
• 3 ravne zlicice praska za pecivo
• 1/4 zlicice sode bikarbone
• 1 vrecica vanilije secera
• 240 grama secera / po mogucnosti smedjeg
• 50 grama tamnog kakaa
• 2 jaja


 

Cokoladni preljev
• 200 grama tamne cokolade za kuhanje
• 75 grama mlijeka
• 75 grama slatkog vrhnja
• 2 zlice mekog maslaca


 

PRIPREMA
Cola biskvit
Dno kalupa za torte ( 26  cm )obloziti pek papirom, stranice malo namazati maslacom.
Maslac i Coca-colu grijati na niskoj temperaturi, ne kuhati, dok se maslac ne otopi.
Usipati mlijeko i vrhnje. Ohladiti.
Dok se hladi pripremiti suhe sastojke.
Brasno, kakao, prasak za pecivo i sodu prosijati u jednu posudu, dodati secer i vaniliju, sve dobro promjesati.

Napraviti udubinu u brasnu i unutra staviti 2 jaja, malo ih samo razbiti pjenacom. Prvo dodati vise od polovine tekuce mase, promjesati pjenacom da nema grudvica, dodati ostatak, promjesati samo da se sjedini. Masa je dosta rijetka, nemojte se iznenaditi, tako treba biti.
Peci na 180 stupnjeva ca 45 minuta.Probati cackalicom da li je peceno. Peceni biskvit ostaviti u kalupu 15 minuta, tek onda skinuti obruc i ohladiti.

Cokoladni preljev
Cokoladu sitno isjeckati. Zakuhati mlijeko i vrhnje, vruce preliti preko cokolade. Pustiti minutu da se cokolada otopi, dobro promjesati, dodati maslac, sve sjediniti. Mlako sipati preko biskvita. Ohladiti.
Na hladan kolac poslagati po zelji bobicasto voce, jer jako fino harmoniraju zajedno. Volim kombinacije slatke cokolade i kiselkastog voca.

Izvor: https://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment