Thursday, August 27, 2015

KORPICA – PECIVO






SASTOJCI
tijesto
 5oo g brašna
 1 kvasac
 2 kašike šećera
 1 kašikica soli
 1 jaje
 2 kašike margarina
 2,5-3 dl mlijeka
 malo korice limuna za premaz
 1 žumance
 malo ulja



PRIPREMA
Kvasac i malo šećera rastopiti u malo mlakog mlijeka. Ostaviti da nadođe.U brašnu napraviti udubljenje, sipati nadošli kvasac i sve ostale sastojke za tijesta pa zamijesiti tvrđe tijesto. Mlijeko dodavati postepeno i po potrebi. Ostaviti da nadođe.
Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini.

KORPA
Vatrostalnu činiju prevrnuti i premazati margarinom. Jednu lopticu tijesta rastanjiti što tanje i prekriti činiju,ili prekriti alu-folijom.
Od tijesta odvajati manje loptice, izvaljati tanke štapiće dužine koja odgovara činiji i preko činije plesti korpu. Kad se korpa isplete višak tijesta odrezati pa izvaljati tanki valjak i staviti kao obruč oko činije.
21.03.2013 god. stavljene slike pripreme i mali opis rada. Staviti po 3 trake unakrsno preko činije, svaki put jedna ispod jedna iznad prethodne, rasporediti ih na jednake razmake. Sedma traka plete se u krug, ispod jedne, preko druge trake i tako do kraja, osma traka na isti način kao sedma i tako do kraja činije.
Kad se valja tijesto (meni nije trebalo brašno za posipanje), ako se lijepi samo ruke pobrašniti, nikako posipati puno brašna.


 
POSTOLJE ZA KORPU
Izvaljati dva valjka, usukati ih i napraviti krug za postalje korpe.

OBRUČ ZA KORPU
Izvaljati tri valjka, uplesti pletenicu i sastaviti u krug da odgovara veličini korpe.

DRŠKA ZA KORPU
Izvaljati dva valjka, usukati i napraviti oblik drške.
Sve premazati umućenim žumancetom sa malo ulja.
Stavljati u odgovarajući podmazan pleh ili dva i peći na 2oo C.
Od malo brašna i vode zamijesiti rjeđe tijesto i njime sastaviti dijelove za korpu.

0 comments:

Post a Comment