Jedna šljiva kao šaka borovnica…Barem kada je riječ o količini antioksidansa.
Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu “kraljevsku lentu”: prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora.
Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svježu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, ovisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezij, željezo, kalcij, te čak 240 mg na 100 g kalija. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.
12 šljiva na dan
Ranija istraživanja pokazala su da šljiva jača kosti, smanjuje rizik od oblijevanja raka debelog crijeva, ali i da konzumacija 12 šljiva prosječne veličine na dan tijekom dva mjeseca snižava razinu lošeg kolesterola LDL-a.
I ni tu ne prestaju blagodati ove “kraljice”.Konzumacijom oko 12 suhih šljiva na dan, odnosno 100 grama, kroz tri mjeseca znatno će se povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju, pokazalo je jedno od istraživanja.
Dihidroksi – fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli te biljna vlakna. 25 grama suhih šljiva, što je ekvivalent u prosjeku tri ploda, osigurat će nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana koji je za muškarce od 19 do 50 godina 25%, a za žene iste dobne skupine 7%.
(Večernji.hr)
Saturday, August 29, 2015
Evo što će vam se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan
11:08 AM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment