Tuesday, August 25, 2015

JEDNOSTAVAN BRZ I EKONMIČAN DORUČAK UZ KOJI MOJA PORADICA UVIJEK UŽIVA: FENOMENALNA KLJUKUŠA






Uz jogurt, pavlaku, kajmak, salatu, ma super. U ovu kljukušu još po receptu ide i izrendani luk, ali ga kod mene nema. Postoje varijacije da se ubaci po vrhu malo komadića suhog mesa, sudžuke, ali ja ne stavljam. Kod mene je strogo “solo”.
SASTOJCI
cca 2 kg oguljenog krompira
150 gr brašna
150 ml ulja
1 i još malo supene kašike vegete ili soli
po želji bibera
još malo ulja za podmazati pleh
malo putera



PRIPREMA
1.
Oguliti krompir.
Izrendati na krupno rende ili ga ubaciti u sjecko (ja koristim Tuperware) i usitniti ga.
Meni je ovako bolje, jer onda bolje krcka.
Krompir staviti u veliku cjediljku i dobro isprati i ocijediti.
2.
Prebaciti iz cjediljke u veću posudu, dodati vegetu, biber, ulje i dobro izmiješati.
Na kraju dodati brašno i sve opet dobro izmiješati. Najbolje je rukom. Možete dodati i malo više brašna, po pravilu ide više, ali ja ne volim jer onda dobijem efekat tutkala, bude mi previše ljepljivo.
Ovako imam osjećaj da jedem pitu krompirušu samo bez jufke.
3.
Prije nego što počnete išta raditi, upalite rernu na 250 C i pleh pomastite uljem i stavite u rernu da se dobro zagrije. Masu istresite na ugrijan pleh i rukom poravnajte da bude ravno i ravnomjerno raspoređeno.
Bit će hrskava i odozdo još bolje, a i neće se zalijepiti za pleh. Meni je jednom pola ostalo na dnu, nisam mogla izvaditi.
4.
Peći nekih pola sata na donjoj rešetki, pa dignuti na gornju i peći dok ne porumeni i odozgo.
Izvaditi pred kraj, uzeti komadić putera i premazati i opet vratiti u rernu.
Cijelo vrijeme je temperatura 250 C.
5.
Ko voli, može je odozgo premazati pavlakom ili kajmakom komplet, pa sve opet vratiti u rernu, tako je i neki običaj ovdje.
Posluživanje
Lukoljupcima napominjem da izrendaju glavicu-dvije luka unutra, kažu da je bolja.
Pekla sam u velikom plehu od rerne.
Kljukuša je ukusnija što je tanja, tako da ne treba praviti u manjem plehu,a količinu možete smanjiti.
U suštini se ovo pravi odokativno, pod rukom osjetite da vam ne bude previše “ljepljivo”, u neke recepte ide više brašna, ali meni onda bude gnjecavo i po meni to nije TO.

http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment