Wednesday, August 26, 2015

KOURAMBIEDES - GRČKI KEKSI






Betinnin i Lindyin recepti grčkih i turskih keksića su me sjetili na ove tradicionalne grčke kekse. Kourambiedesi su neizostavni za Božić i Uskrs. Izuzetno su mirisni i mekani, doslovno se tope u ustima. Eh da...vrlo su izdašni, a dobro pospremljeni mogu trajati i mjesec dana.

SASTOJCI
350gr maslaca
150gr šećera u prahu
1dcl metaxe
150gr badema



450gr brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode za bikarbone
2 žumanjca
1 žličica liumunove korice
ružina vodica prema potrebi
šećer u prahu prema potrebi



PRIPREMA
Kad se odlučite raditi ove kekse, sjetite se maslac izvaditi iz hladnjaka i ostaviti dva tri sata na sobnoj temperaturi da vam omekša. Bademe lagano popržite i djelomično sameljite, a jedan manji dio sitno isjeckajte.
2.
Najprije maslac dobro izradite mikserom da vam bude doslovno pjenast i dok vam skroz ne pobjeli. Trebat će vam sigurno nekih 15 minuta, ali ovo je jako bitno da bi vam keksići ostali mekani i pjenasti. Sad u maslac polako dodavajte šećer u prahu, nastavljajući i dalje miksati.
3.
Sad u maslac dodajte žumanjca, bademe izmješane s praškom za pecivo i sodom bikarbonom, metaxu i limunovu koricu. Kratko promješajte, pa odna dodavajte brašno koje polagano umješavajte lopaticom. Tijesto vam nesmije biti ni tvrdo ni premekano. Pokrijte ga ubrusom i ostavite na sobnoj temperaturi nekih sat vremena da se odmara.
4.
Lim za pečenje obložite papirom. Od tijesta oblikujte kuglice promjera cca 2cm i slažite na lim. Keksiće pecite u zagrijanoj pečnici na 160°C nekih 15-20 minuta ovisno o jačini vaše pečnice. Keksići vam ne smiju potamniti. Kad počnu dobivati laganu boju na dnu, izvadite ih vanka.
5.
Vruće kekse nakapajte ružinom vodicom i još tople obilno uvaljajte u šećer u prahu. Ostavite ih da vam se dobro ohlade, a onda pospremite u limene kutije ili staklenke.

POSLUZIVANJE
Ovi keksi dobro pohranjeni mogu vam trajati nekih mjesec dana. Bitno je da ih dobro uvaljate u šećer i pravilno pohranite u kutije ili staklenke. Ukoliko nemate metxu, možete ju zamjeniti nekim konjakom. Od ove količine dobila sam 85 keksića.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment