
SASTOJCI
Za prhko tijesto
• 175 g brasna
• 50 g mljevenog secera
• 100 g hladnog maslaca
• 1 zumanjak
Za preliv
• 200 g mljevenog secera
• 50 g brasna
• 4 jaja
• 1 mahuna vanilie ( ostrugati sjemenke )
• 3 dl slatkog vrhnja
• 400 g ribizli ( ociscenih )
PRIPREMA
1. Maslac, secer i brasno izmjesati da dobijete mrvicastu smjesu, dodati zumanjak i povezati sastojke.
Na papiru za pecenje razvaljati tijesto, zatim u okrugli kalup promjera 28 cm. ( kojeg premazete maslacem ), utisnete na dno i rubove kalupa. Skinite papir i ostavite tijesto da miruje 1/2 sata u hladnjaku.
Za to vrijeme uberite i ocistite ribizle.
2. Tijesto izbosti viljuskom, staviti papir za pecenje preko, zatim usuti neku od grahorica ( npr. suhi grah, grasak ili sta vec imate ) da se prilikom pecenja tijesto ne podize.
Peci na 180*C, 10 min. zatim skinuti papir i grah i peci jos 10 min.
Za preliv:
Prosijati secer i brasno. zatim dodati jaja i pjenjacom mjesati kao kad mjesate tijesto za palacinke. Na kraju dodati slatko vrhnje ( bez da ga miksate ), i sjemenke vanilie i sve jos jednom dobro promjesajte. Dobicete smjesu malo rijedju nego za palacinke.
Preko pecenog tijesta poredajte ribizle, pa prelijte prelivom.
Peci na 180*C, oko 45 min.
Izvor: https://www.coolinarika.com/
Friday, August 14, 2015
JEDNOSTAVAN TART S RIBIZLAMA... MOJA OMILJENA KOMBINACIJA, SLATKO - KISELKASTA.
4:31 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)






0 comments:
Post a Comment