Friday, August 14, 2015

JEDNOSTAVAN TART S RIBIZLAMA... MOJA OMILJENA KOMBINACIJA, SLATKO - KISELKASTA.






SASTOJCI
Za prhko tijesto
• 175 g brasna
• 50 g mljevenog secera
• 100 g hladnog maslaca
• 1 zumanjak


 

Za preliv
• 200 g mljevenog secera
• 50 g brasna
• 4 jaja
• 1 mahuna vanilie ( ostrugati sjemenke )
• 3 dl slatkog vrhnja
• 400 g ribizli ( ociscenih )


 

PRIPREMA
1. Maslac, secer i brasno izmjesati da dobijete mrvicastu smjesu, dodati zumanjak i povezati sastojke.
Na papiru za pecenje razvaljati tijesto, zatim u okrugli kalup promjera 28 cm. ( kojeg premazete maslacem ), utisnete na dno i rubove kalupa. Skinite papir i ostavite tijesto da miruje  1/2 sata u hladnjaku.
Za to vrijeme uberite i ocistite ribizle.
2. Tijesto izbosti viljuskom, staviti papir za pecenje preko, zatim usuti neku od grahorica ( npr. suhi grah, grasak ili sta vec imate ) da se prilikom pecenja tijesto ne podize.
 Peci na 180*C, 10 min. zatim skinuti papir i grah i peci jos 10 min.

Za preliv:
 Prosijati secer i brasno. zatim dodati jaja i pjenjacom mjesati kao kad mjesate tijesto za palacinke. Na kraju dodati slatko vrhnje ( bez da  ga miksate ), i sjemenke vanilie i sve jos jednom dobro promjesajte. Dobicete smjesu malo rijedju nego za palacinke.

Preko pecenog tijesta poredajte ribizle, pa prelijte prelivom.
Peci na 180*C,  oko 45 min.

Izvor: https://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment