U proizvodnji omekšivača koriste se mirisi koji su iznimno štetni, posebno za djecu.
Komercijalni omekšivači za rublje znaju izazvati alergije i s obzirom na to da sadrže brojne kemikalije, štetni su za zdravlje. Vjerojatno ste već čuli za onu “što ne možete staviti u usta, ne stavljajte ni na kožu”. Ista stvar je i s omekšivačima koji preko odjeće dospijevaju na našu kožu i preko nje ulaze u organizam i čine štetu.
U proizvodnji omekšivača koriste se mirisi koji su iznimno štetni, posebno za djecu. Stoga je pri pranju odjeće, posebno one dječje, omekšivače najbolje zaobići u širokom luku.
Ftalati se često koriste za dobivanje mirisa, a dokazano je da ugrožavaju ravnotežu hormona kod životinja. Korištenjem omekšivača, dakle, ne štetimo samo sebi, već i okolini.
Omekšivači, nadalje, osim boje i mirisa sadrže i sredstva za konzerviranje, a jedan od konzervansa je i zloglasni formaldehid koji izaziva alergije, pa čak i rak, i zbog kojeg nas upozoravaju da ne jedemo koru limuna, na primjer. Ali nitko nas ne upozorava da ne koristimo omekšivač zbog njega…
Zbog svega navedenog najbolje je okrenuti se prirodi i napraviti jedan takav omekšivač – prirodni. Sastojci za takav omekšivač su jednostavni – soda bikarbona, i to ona bez aluminija, voda, eterično ulje i ocat.
Sastojci:
100 gr sode bikarbone
1 i pol do 2 dl tople vode
800 ml alkoholnog ili jabučnog octa
eterična ulja (po želji) cca 20-ak kapi
Postupak:
Uzmite veću plastičnu posudu od cca 3 do 5 l (radi pjenušave reakcije sastojaka). U njoj pomiješajte vodu, ocat i soda bikarbonu. Budite spremni na kemijsku rekaciju ovih sastojaka. Pjenušat će se na sve strane.
Kad se tekućina “smiri”, ulijte ju u staklenku koja će biti vaš spremnik za omekšivač.
Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, začepite bocu i dobro protresite.
omeksivac
Dodatni savjet:
Prije svake upotrebe prirodni omekšivač protresite. Koristite svega četiri žlice ovog pripravka po perilici.
Izvor: www.dnevno.hr
Thursday, July 2, 2015
NE KUPUJTE VIŠE OMEKŠIVAČE – ŠTETNI SU! NAPRAVITE SAMI PRIRODAN I JEFTIN!
5:04 PM
No comments
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment