Friday, August 21, 2015

PEČENE ĆUFTE OD MESA I ŠAMPINJONA





Nedeljni ručak u mnogim vojvođanskim kućama je supa, bareno meso, sos i krompir.Moji jako vole paradajz sos ali ne i bareno meso.Zato su ove ćufte kompromisno resenje :)

SASTOJCI
Ćufte:
120 g šampinjona
2 do 3 čena pasiranog belog luka
1 mala glavica ljutike / aljme
450 g mlevenog mesa ( po izboru )
2 do 3 pune kašike prezle
3 pune kašike sitno iseckan peršun
1 jaje
1 mala ljuta papričica ili tučene ljute paprike, po ukusu
po ukusu začini; sveže samleven biber, suvi začin, prstohvat italijanskog začina,so


 

Sos:
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 konzerva od 800 ml seckanog paradajza
2 do 3 pune kašike pirea od paradajza
100 ml crvenog vina
po ukusu začini; italijanski začin, biber, so, suvi začin
sitno iseckan peršun


 

PRIPREMA
Šampinjone očistiti, oprati i osušiti. Staviti ih u secko i sitno ih iseckati.
U zdelu staviti mleveno meso ( ja sam koristila mešavinu svinjetine i teletine, vi koristite koje vi volite ) dodati sitno iseckane šampinjone, sitno iseckanu ljutiku,pasirani beli luk, začine po ukusu, jaje,peršun i mrvice i sve dobro izmešati sa rukom.

Pleh prekriti papirom za pečenje i uključiti rernu na 175°C da se greje.
Rukama napraviti ćuftice, veličine po vašoj želji, ja ih volim kad su manje, otprilike dva zalogaja.
Staviti napravljene ćuftice na pleh i staviti ih da se peku.
Peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok nisu pečene, a dužina pečenja zavisi od veličine kuglica.

Originalni recept kaže da se naprave 12 većih ćufti, pre pečenja da se premažu sa BBQ sosom i tek onda da se peku.
Poslužiti ih na malim lepinjicama sa listovima zelene salate uz dodatak ljutog sosa i još BBQ sosa.

Meni se nije dopala ideja  da ih poslužim na način na koji su oni predložili pa sam napravila paradajz sos.
U veći i dublji tiganj sipati nekoliko kašika maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok luk ne zamiriše, dodati konzervu sa seckanim paradajzom, naliti sa vinom, dodati pire od paradajza i dinstati / kuvati dok se sos skoro na zgusne.

Ako vam je sos kiseo ( što puno zavisi od slatkoće paradajza ) dodati kašičicu šećera.
Začiniti po ukusu, dodati ćufte i kuvati još 5 minuta sve zajedno.

Ćufte možete poslužiti sa kuvanim špagetama ili sa pire krompirom...izbor je vaš.
Posuti sa sitno iseckanim peršunom ili bosiljkom.

Prijatno!!!

Izvor: coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment