Wednesday, July 1, 2015

ESZTERHÁZY ŠNITE





Po tradicionalnoj recepturi.
SASTOJCI
Za kore:
• 9 belanaca
• 280 g finog šećera
• 300 g mlevenih lešnika
• malo cimeta
• ... ribana korica neprskanog limuna


 

Za kremu:
• malo vode
• 100 g finog šećera
• 1 žumanac
• 200 g maslaca
• 3 kaš. maraskino likera


 

i još:
• glazura od limuna
• otopljena čokolada

PRIPREMA
1. Belanca ulupati u čvrst sneg sa šećerom, zatim dodati mlevene lešnike, malo cimeta i ribanu koricu limuna. Masu izručiti u plah za pečenje prekriven papirom i peći na 160*C, oko 35 minuta.
2. Odmah nakon pečenje ukloniti papir i narezati na uzdužno na 4-5 traka (u zavisnosti od veličine pleha) pa pustiti da se ohladi.
3. Za kremu zavreti šećer sa malo vode, i dobro ukuvati, naliti preko žumanceta, pa mutiti da se šećer ne stegne tj. ne zgruša. Zatim kremasto ulupati maslac sa likerom, pa u tu masu dodati ohlađenu masu od žumanaca.
4. Kremom nafilovati kore i poređati ih jednu na drugu. Odozgo preliti glazurom, iscrtati linije od čokolade i čačkalicom povlačiti na gore i na dole, preko linija da bi se dobile šare. Ohladiti.

Izvor: https://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment