Monday, June 15, 2015

CUPAVA TORTA OD COKOLADE SA RIBIZLAMA





SASTOJCI
Biskvit:
• 5 jaja
• 5 zlica secera
• 2 vanili secera
• 5 zlica glatkog brasna
• pola praska za pecivo
• 1 dcl mlijeka


 

Nadjev od ribizli:
• 600 gr ociscenih i opranih ribizla
• 5 zlica secera
• 2 pune zlice gustina / skrobnog brasna
• malo vode

Zuta krema:
• 1 puding od vanilije ili slatkog vrhnja
• 3 zlice secera
• 3 vanili secera
• 250 ml mlijeka
• 250 ml slatkog vrhnja


 

Chocolat ganache:
• 150 gr mlijecne cokolade
• 150 gr tamne cokolade ( 52% kakao )
• 200 ml slatkog vrhnja

Ukras:
• Ribizle

PRIPREMA
Biskvit:
Razdvojite bjelanjke i zutanjke. Bjelanjke istucite u cvrsti snijeg, pa polako dodajte secer i jos malo miksajte. Umijesajte zutanjke.
Pomocu pjenjace umijesajte prosijano brasno pomijesano sa praskom za pecivo, pa dodajte mlijeko sve lagano mijesajuci.
Okrugli kalup promjera 26 cm oblozite papirom za pecenje a stranice namazite margarinom.
Pjenastu smjesu za biskvit prebacite u kalup i pecite u vec zagrijanoj pecnici na 160 stupnjeva 30 minuta.
Biskvit ohladite i prerezite po pola.

Nadjev od ribizli:
Ribizle ocistite od peteljki i operite. Stavite u posudu za kuhanje zajedno sa secerom ( kolicinu secera mozete mijenjati, ovisno o kiselosti ribizli ).
Sve kuhajte na laganoj vatri dok se secer ne rastopi.
Gustin/skrobno brasno pomijesajte sa malo vode, pa mijesajuci dodajte ribizlama i kratko prokuhajte.
Ohladjeni biskvit prerezite po pola, pa premazite nadjevom od ribizla. Neka se malo ohladi.

Zuta krema:
Prasak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja pomijesajte sa secerom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Umijesajte puding i kuhajte mijesajuci pjenjacom par minuta. Ostavite da se dobro ohladi.
Vrhnje za slag istucite u cvrsti snijeg.
Ohladjenu kremu prvo malo izmikasjte, pa umjesate slatko vrhnje. Krema nece biti savrseno glatka, ali ne smeta.... :))
Ovako pripremljenu kremu prelijte preko ohladjenog nadjeva od ribizla, poravnajte i preklopite biskvitom.

Chocolate ganache:
Obje cokolade sitno nasjeckate. Vrhnje zagrijte do vrenja, pa prelijte preko cokolade. Ostavite tako 4-5 minuta i sve lagano promijesajte dok ne dobijete glatku smjesu i cokolada se u potpunosti ne rastopi.
Ostavite na sobnoj temp. nekih sat vremena, pa prebacite u hladnjak. Povremeno promijesajte i provjerite cvrstocu. Kad vam se cokolada dovoljno stvrdnula da je mozete rascupati premazite je preko biskvita. Ukrasite ribizalama i ohladite.

Posluživanje
Meni se Chocolat ganache dosta stisnuo, a kreme su malo mekse, pa se teze rezala glazura, pa vam savjetujem da noz zagrijete pod mlazom vruce vode kako bi se olaksalo rezanje glazure.

Izvor: https://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment