Tuesday, August 25, 2015

Brze piroške-bebice od čudo-tijesta: KORAK PO KORAK!






Piroške, kao i sve piroške, samo što su neverovatno ukusne i minijaturne. Testo je veoma mekano i idealno za mešenje. Njegova priprema je veoma neobična, što ubrzava proces oblikovanja piroški.
Ove piroške se pripremaju lako i brzo, a rezultatom ćete se pozitivno iznenaditi. Svideće vam se.  Hajde da pripremimo ove neobične mini-piroške.
Za njihovu pripremu ( 50-55 komada) biće potrebno:
– brašno 550-600 gr
– mleko – 250 ml
– kesica suvog kvasca – 11 gr
– maslac – 200 gr
– šećer – 1 supena kašika
– so – 1/2 kafene kašičice

Nadev možete koristiti po svom ukusu. Može biti slan i sladak, samo da nije suviše redak, bolje je malo gušći. Ja sam koristila pire krompir (koji je ostao od prethodnog dana) pomešan sa proprženim lukom.
Priprema:
Istopite u šerpici maslac i pomešajte ga sa mlekom. U toplu mešavinu mleka i maslaca dodajemo kvasac, šećer i so. Mešamo i ostavljamo da odstoji 5 minuta. Onda polako dodajemo prosejano brašno. Ne sve odjednom, postepeno. Mešamo kašikom. Kada se testo formira u mekanu loptu, stavljamo na sto, posut brašnom. Još malo mesimo rukama. I testo je gotovo! Ne čekamo da se podigne, odmah počinjemo rad. Testo delimo na 6 jednakih delova. Svaki od njih razvijamo oklagijom da bude pravougaonog oblika, debljine oko 3 mm. Nadev stavljamo na dužu stranu.
Uvijamo u rolat. Pritiskamo krajeve.
Sada pravimo piroške:

Ruku pospemo brašnom, i ivicom dlana pravimo pokrete kao testerom napred-nazad. Pri tome naš se rolat počinje kotrljati  po stolu i dobijati oblik. Malo vežbe i sve ispada brzo i lepo. Zahvaljujući „testerisanju“, krajevi piroške slepljuju se sami. Krajeve možete sjediniti da budu lepši. Piroške slažete u tepsiju ( na papir za pečenje). Ne treba ih premazivati. Pečemo u zagrejanoj rerni na  180 stepeni, 25-30 minuta, ili dok ne porumene. Ako ne budu preterano rumene – biće neverovatno mekane, ako ćete ih zapeći malo jače – biće hrskave. Ovakve su unutra: testa malo, fila dosta! Testo liči pomalo na lisnato. Obavezno probajte, vaši ukućani će biti oduševljeni.









www.uspesnazena.com

0 comments:

Post a Comment