Sunday, June 7, 2015

NOUGAT MAĐARICA





"Službena" maskota djetinjstva svakog koprivničanca je Lino :-) Volimo ga i kad odrastemo... zato je ovo jedna prava koprivnička mađarica! Nova Linolada Nougat & Nougat Premium puding su me oborili s nogu i odlučila sam ih strpati u jedan od svojih omiljenih kolača. Našlo mi se pod rukom još koječega... pa, krenimo s Linom u nove avanture :-)

SASTOJCI
kore
• 500 g brašna (pola meko, pola oštro)
• 1/2 paketića praška za pecivo
• 1 bjelance + malo soli



• 150 g šećera u prahu
• 150 g omekšalog maslaca
• 150 g punomasnog kiselog vrhnja
• 2 žlice ruma

krema
• 600 ml vrhnja za kuhanje (15% m.m.)
• 600 ml mlijeka
• 150 ml baileysa
• 150 g šećera
• 150 g bijele kuverture/čokolade
• 150 g Linolade Nougat
• 150 g prženih mljevenih lješnjaka + 1/2 žličice allspice/začina za medenjake
• 2 kom Dolcela Puding nougat premium
• 100 g škrobnog brašna
• 200 g maslaca

glazura
• 200 g bijele čokolade/kuverture
• 3 žlice ulja
• 3 žlice mlijeka
• 100 - 150 g prženih mljevenih lješnjaka sa cimetom



PRIPREMA
Za kore pjenasto izmiksati omekšali maslac sa bjelancem i soli. Kad dobijete pufnastu i sjajnu kremicu umiksati šećer - malo po malo. Dodati kiselo vrhnje i rum, dobro razraditi, potom umijesiti brašno i prašak. Tijesto će biti meko, sjajno i podatno. Možete valjati odmah, a može vas i pričekati u hladnjaku. Ja valjam odmah.
Lagano pobrašniti silikonsku podlogu i baciti se na posao - tijesto podijeliti na 6 jednakih dijelova, rukom oblikovati mali pravokutnik i valjati tankooo. Ide jako brzo jer je tijesto svileno... da dodatno ne brašnite - preko tijesta stavite prozirnu foliju i valjajte skroz koliko ide - moje kore su cca 30x40cm. Prebacite zajedno sa silikonskom podlogom na okrenutu stranu lima za pečenje i stavite u vruću pećnicu (180*C). Dok poprimi laganu žućkastu boju po rubovima, gotova je! U mojoj pećnici je to nekih 4-5 minuta.

Pečene vruće kore preokrenuti na radnu podlogu i staviti lim za pečenje na njih - da ih ujednači. Opterećujte ih do kraja, tj. dok se sve ne ispeku. Maknite lim i pustite ih da se ohlade.
Mljevene lješnjake (sa allspice mješavinom začina) pretvoriti u maslac/namaz - u mlinčiću za kavu. Zakuhati vrhnje za kuhanje, baileys i polovicu mlijeka, otopiti bijelu kuverturu, Linoladu Nougat i maslac od lješnjaka. U ostatku mlijeka razmutiti prašak za puding, škrobno brašno i šećer. Zakuhati čvrstu kremu, u vruću umiješati maslac, sjediniti.

Kremu podijeliti na 5 jednakih dijelova (ja ih stavim u 5 zdjelica i svaku prekrijem sa komadićem folije da mi se ne stvori korica). Filati odmah! Kad špatulicom zagladite kremu i stavite koru, uzmite valjak i njime lagano pritisnite koru, tako će se krema ispod ravnomjerno rasporediti. I tako do kraja... nije potrebno opterećivati kolač, kore su meke i treba im svega par sati da omekšaju! Ostaviti preko noći u hladnjaku, sutradan glazirati.
Za glazuru se svi sastojci otope u MW ili na pari, i glazura se odmah prelije preko kolača. Žlicom zagladiti i lupnuti o stol da se ravnomjerno rasporedi. Odmah posipati lješnjake... za tridesetak minuta već možete rezati kolač. Poslužite uz domaći baileys ili neki drugi kremasti liker... uživajte :-)

Izvor: https://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment