Wednesday, June 3, 2015

BRINETA S NARANČAMA





Sočno, slatko, tamno, mirisno i s velikim ... narančama-

SASTOJCI
Biskvitno tijesto
• 5 jaja
• 15 dag šećera
• 0,3 dl likera od naranče
• 2 dl jogurta



• 0,5 dl ulja
• 10 dag čokolade za kuhanje
• 20 dag brašna
• pola paketića praška za pecivo
• i još dodatno
• 5 dag lješnjaka
• 2 bjelanjka

Krema
• 6 dl mlijeka
• 3 žutanjka
• 10 dag šećera
• 1 paketić vanilin-šećera
• 4 jušne žlice (pune) brašna
• 10 dag maslaca
• 2,5 dl vrhnja za šlag

Za ukrašavanje
• 8 dag čokolade za kuhanje
• 3 žlice slatkog vrhnja
• 2-3 žlice ulja
• 2 jušne žlice šećera u prahu

Ostalo
• 2-3 naranče
• 0,3 dl likera od naranče



PRIPREMA
Prije samog početka, naranče operite i posušite, naribajte im koricu, a zatim iscijedite sok.
Korica će biti potrebna u pripremi kreme.
U sok dodajte 0,3 dl likera od naranče. Od ukupne količine tekućine odvojite 2 žlice koliko će biti potrebno pri ukrašavanju torte, a ostatkom ćete škropiti kore.
Lješnjake grubo sameljite.
Vrhnje za šlag (2,5 dl) istucite u čvršći šlag. Jednu trećinu odvojite za pripremu kreme od naranče, a dvije trećine spremite za šlag-kremu kojom ćete premazati tortu izvana.
S 3 žlice vrhnja za šlag ćete kasnije pripremiti glazuru.

Krema
Od ukupne količine mlijeka odvojite 2 dl. U njega umutite žutanjke (2 bjelanjka od tih jaja će vam trebati kasnije!), šećer i vanilin šećer, ribanu koricu naranče, te brašno. Miješajte dobro da nema grudica.
Ostatak mlijeka zakuhajte.
U kipuće mlijeko u tankome mlazu miješajući ulijte smjesu žutanjaka. Kuhajte miješajući na vodenoj pari dok krema ne zgusne.
U toplu kremu umiješajte maslac.
Neka se krema sasvim ohladi prije daljnje upotrebe! Odvojite od toga jednu punu žlicu - za kasnije.
Pripremljenu jednu trećinu šlaga umiješajte u sasvim ohlađenu kremu. Dobro izmiješajte.
U ostatak šlaga umiješajte odvojenu količinu žute kreme - time ćete ukrasiti tortu izvana.
Obje kreme držite na hladnome do slaganja torte!

Tijesto
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Od tih bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
Pjenasto umutite žutanjke sa šećerom i likerom od naranče. Dodajte jogurt, ulje i rastopljenu čokoladu. Miksajući smjesu, usipavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Na kraju, miješajući polako, dodajte snijeg od bjelanjaka.
Okrugli kalup namastite i nabrašnite (ili obložite papirom za pečenje).
Ulijte smjesu za tijesto i stavite peći na 220°C oko 40 minuta (provjerite štapićem je li sredina tijesta pečena).
Pečenome tijestu odrežite gornju koru, a ostatak prerežite vodoravno u 3 jednaka sloja. Donji sloj stavite na stranu - to će biti gornji pokrov.
Ostavite da se ohlade, a zatim 2 preostala središnja sloja stavite jedan na drugi i tankim nožem izrežite u četiri kruga (vidi priloženu shemu).
Za slaganje torte bit će vam potrebni svi krugovi označeni smeđom bojom i brojevima 1 i 3. Od narančasto označenih krugova trebat će jedan najmanji (br 4) i jedan onaj širi (br 2).

Izvor: https://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment