Wednesday, June 3, 2015

BAMBI TORTA





SASTOJCI
Kore
• 9 kom jaja
• 9 kašika šećera
• 6 kašika oraha
• 3 kašike brašna
• 6 kašika kakaoa
• Preliv za kore:
• 250 ml vode
• 150 gr šećera


 
Fil
• 750 ml mleka
• 6 kašika šećera
• 1 kesica pudinga od vanile
• 125 gr margarina
• 300 gr mlevene plazme
• 150 gr mlevenih oraha
• 80 gr umućenog šlaga ili slatke pavlake

Glazura
• 100 gr čokolade
• 3 kašike ulja
• ili
• 200 ml slatke pavlake
• 200 gr čokolade (najbolje mlečne čokolade)


 
PRIPREMA
Kore
Umutiti penasto belanca, tome dodati šećer pa žumanca. Smanjiti mikser na najsporije pa lagano dodati brašno, orahe i kakao.
Od dobijene mase peći tri kore.
Ja sam mutila posebno svaku koru, podelila sam sastojke na tri dela i tako mutila. Tako su mi kore sve jednake. Pleh u kome sam pekla je okrugli prečnika  26 cm.
Svaku koru preliti sa prethodno pripremljenim sirupom. Da bi dobili šećerni sirup ušpinujte šećer i vodu. Ne treba previše špinovati, dovoljno je da ključa 3-4 min.
Kore takođe možete preliti i sa kakaom ili kafom po želji.

Fil
Skuvajte jedan puding na mleku i dodajte mu margarin dok je još topao. Trebate dobiti redak fil.
U topao fil dodajete keks i orahe. Ako vam je previše retko pogustite sa još keksa. Ostavite da se skroz ohladi.
U ohlađen fil dodajte ulupan šlag ili slatku pavlaku.

Tortu filovati
kora-fil-kora-fil-kora-fil. Preko poslednjeg fila staviti glazuru od čokolade istopljene na pari sa uljem ili tako što ćete napraviti ganače krem od slatke pavlake i čokolade. Zagrejta slatku pavlaku, ali vodite računa da ne provri. Toplu prelijte preko izlomljene čokolade i ostavite da se stegne. Kada se dovoljno stegne premažite tortu i ostavite da se dodatno ohladi.
Ja sam ovaj put koristila čokoladnu glazuru jer nisam imala slatke pavlake, ali mi je lepše sa ganače kremom. Sa strane sam tortu ukrasila šlagom.

Izvor: https://www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment