Friday, September 11, 2015

ŠUŠKAVAC TORTA






SASTOJCI
Kore od bjelanjaca-peku se 2 x
4 bjelanjca
270 g šećera
sok od pola limuna
malo soli


 
Krema od lješnjaka
500 ml mlijeka
8 žutanjaka
4 žlice šećera
1 žlica gustina
250 g maslaca
400 g prženih mljevenih lješnjaka
1/2 l slatkog vrhnja

ili
Krema od kesten pirea
500 ml mlijeka
8 žutanjaka
4 žlice šećera
1 žlica gustina
125 g maslaca
500 g kesten pirea
po potrebi mljevenog keksa


 
PRIPREMA
Lješnjake ispržite u pećnici ili u mikrovalnoj.Za prženje u MW podijelite ih na 2 dijela.Stavite ih u jednom sloju na plitki tanjur i pecite 5' na 800W.Stavite ih u kuhinjsku krpu,umotajte i ostavite da se ohlade-lakše će se guliti.Isto učinite i sa drugom polovicom.

Odvojite bjelanjca od žutanjaka.Od bjelanjaca i šećera ulupajte jako čvrsti snijeg i dodajte sok od pola limuna.U lim veličine 35x24 cm stavite papir za pečenje i stavite šaum na njega,poravnajte i pecite/sušite u prethodno zagrijanoj pećnici 10' na 150°, a potom smanjite temperaturu na 100°i sušite još 50'.Onda smanjite na 80° i sušite još 1h.U sezoni grijanja ovih zadnjih sat vremena sušenja preskočim i stavim lim na kaljevu peć i ostavim da se sušenje dovrši preko noći.Kad sam imala plinske peći,to sam radila i na njima.Bitno je da se kore jako dobro osuše.Ako imate ventilacijsku pećnicu obje kore možete istovremeno peći/sušiti.

Od pola litre mlijeka odvojite 1 dl, a ostatak stavite kuhati i dodajte mu šećer.Žutanjke i gustin sjedinite i dodajte mlijeko, pa sve skupa promiješajte da nema grudica i kroz cjedilo ulijte u zakuhano mlijeko.Kuhajte dok se ne zgusne.Neće biti jako gusto zbog toga što ima samo jedna žlica gustina i to tako treba.A neće biti ni dovoljno slatka,ali kad se jede kao torta,zbog slatkoće kora taman koliko treba.

Prekrijte površinu kreme prozirnom folijom i ohladite  ju na sobnu temperaturu.Dodajte joj dobro umućen maslac i na kraju mljevene lješnjake.Sada će krema poprimiti pravu gustoću.

Izlupajte slatko vrhnje.

Redosljed filovanja
kora
pola kreme
malo manje od pola šlaga
pa opet kora,krema i odozgora omažite i ukrasite ostatkom šlaga.
Kremu prije filovanja dobro ohladite, a nafilujte 2 sata prije služenja, jer tada će kore pri rezanju i jedenju fino šuškati-od tuda i ime receptu.

Ovu tortu sam pravila i tako da sam umjesto  lješnjaka u kremu dodala 500 g kesten pirea, a maslac prepolovila.Ako vam ta krema bude malo rijeđa dodajte u nju koju žlicu mljevenog keksa.
A ako koristite kesten koji sami skuhate i očistite u mlijeko dodajte 100 g šećera više, jer je kupovni kesten pire sladak i po želji aromu ruma i vanilije.

ako koristite pravo slatko vrhnje preporučam ovaj recept
tada vrhnje neće popustiti i kore se neće povlažiti

Ako su kore dobro osušene,ni sutradan se neće otpustiti vlaga iz bjelanjaca, a torta će i dalje "šuškati".

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment