Sunday, September 20, 2015

HRSKAVA I SLASNA - KALCONA SA SPANAĆEM I SIROM - RECEPTIDEALNA VEČERA ZA CELU PORODICU!!






Italija nam je podarila fenomenalne specijalitete koje volimo kao da su naše rodne grude plod smiley!
Pice, paste, pancerote, kalcone... Ne zna se šta je bolje! Kao što pice i paste postoje i nizu različitih varijacija ukusa, tako i kalcone možete puniti različitim nadevima.
U današenjm postu otkrivamo vam recept za fenomenalne kalcone sa spanaćem i sirom!


Potrebni sastojci:
Za testo:
250 g brašna,
1 kesica suvog kvasca,
Prstohvat soli,
1 kašika maslinovog ulja,

 
Oko pola šolje mlake vode - prilagodite količinu testu, potrebno je da dobijete meko testo.

Za punjenje:
300 g spanaća,
150 g rikota ili nekog drugog sira po ukusu,
70 g parmezana,
Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića,
Prstohvat soli.

 
Priprema:
Korak 1 - testo: Pomešajte sastojike za testo i umesite meko testo, pa ga smestite u blago nauljenu posudu na sat i po dva dok ne naraste 3 puta.
Korak 2 - punjenje: Spanać skuvajte oko 2-3 minuta u ključaloj slanoj vodi, pa ga ocedite. Pomenašjte sastojke za nadev dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Korak 3: Odvojite lopticu testa pa ga razvucite u pravilan kružni oblik. Na polovinu nanesite nadev, pa preklopite i spojite ivice prstima. Isto ponavljajte sa ostatkom testa i nadeva.
Korak 4: Kalcone smestite na pleh sa pek papirom, svkau sasecite na vrhu da ne bi pucala. Premažite maslinovim uljem ili ako više volite paradajz sosom, a preko narendajte sira.
Korak 5: Upalite rernu da se greje na 230oC, a za to vreme ostavite kalcone da odstoje. Kada se rerna zagreje, ubacite kalcone i ostavite da se peku oko 20min - dok ne porumene i ne dobiju slatnu boju.
I to je to! Kalconu poslužite blago rpohlađenu i uživajte!

foto: kingarthurflour.com
 http://mogujatosama.rs/

0 comments:

Post a Comment