Monday, June 8, 2015

ŠTRUDLICE OD SMOKAVA! PRHKE, MEKANE, PUNJENE MARMELADOM OD SMOKAVA I BADEMIMA





SASTOJCI
TA TIJESTO
300 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
150 g maslaca
100 g šećera
1 jaje

 
1 žlica kiselog vrhnja
50 g oguljenih badema
1/2 žličice soli

NADJEV SA DŽEMOM
1 Voćnog namaza suha smokva naranča By Podravka
200g mljevenih badema

NADJEV SA SUHIM SMOKVAMA
250 g suhih smokvi
1 žlica naribane narančine kore
125 ml svježeg soka od naranče

 
2 Vanilin šećera Dolcela By Podravka
1 žlica rakije ili voćnog likera
100 g oguljenih badema

NADJEV SA SUHIM SMOKVAMA I JABUKAMA
400 g jabuka
150 g suhih smokvi
1 žličica naribane narančine korice
45 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
55 g šećera
1/2 žličice cimeta
50 g oguljenih badema

 
KORISTILI SMO
Vanilin šećer
Bijelo brašno oštro (TIP 400)
Voćni namaz suha smokva naranča
Vanilin šećer
Bijelo brašno oštro (TIP 400)


PRIPREMA
TIJESTO
Ohlađeni maslac narežite na tanke listiće i stavite u višu posudu. Dodajte šećer, jaje i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte da postane kremasto. Dodajte brašno, sitno mljevene bademe, sol i miješajte dok ne dobijete smjesu ravnomjerno zrnate strukture. Dodajte vrhnje, još kratko izmiješajte, pa domijesite rukom. Dobiveno tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Formirajte ga u loptice i stavite u hladnjak na 1-2 sata.
Svaki dio ohlađenog tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu (35 x 25 cm). Na svaki dio tijesta stavite po 1/3 nadjeva uz rub po dužini.
Zarolajte ih pa ih položite na lim za pečenje (40 x 30 cm) obložen papirom za pečenje.
Tako pripremljene štrudlice možete staviti kratko u hladnjak (30-45 min) kako bi se malo stisnule i manje ispucale prilikom pečenja ili ih možete odmah staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C i peći oko 20-25 minuta.
Pečene štrudlice odmah pospite šećerom u prahu i pustite da se malo ohlade. Narežite ih i poslužite.

NADJEV SA SUHIM SMOKVAMA
Smokvama odstranite peteljke, prelijte ih vrelom vodom, pustite ih da se namaču 10-15 minuta, pa ih ocijedite. U električnoj sjeckalici dobro usitnite bademe. Dodajte ocijeđene smokve, sok od naranče i narančinu koricu i ponovo dobro usitnite. Na kraju umiješajte rakiju i vanilin šećer.
Nadjev s džemom:
Bademe dobro usitnite u električnoj sjeckalici, pomiješajte ih s džemom, pa smjesu stavite u hladnjak na 30-ak minuta da se malo stisne.

NADJEV SA SUHIM SMOKVAMA I JABUKAMA
Smokvama odstranite peteljke, prelijte ih vrelom vodom, pustite ih da se namaču 10-15 minuta, pa ih ocijedite. Jabuke ogulite, očistite i naribajte na krupni ribež. Stavite ih u posudu, pospite šećerom i stavite na srednju vatru. Pirjajte dok sva tekućina koju puste jabuke ne ispari, pa stavite sa strane da se ohladi. U električnoj sjeckalici dobro usitnite bademe. Dodajte ocijeđene smokve i ponovo dobro usitnite. U sjeckalicu dodajte pirjane jabuke, cimet, limunov sok, limunovu koricu i još kratko izmiješajte. Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na 30-45 minuta kako bi se ohladila i povezala.

Posluživanje
Narezane štrudlice poslužite uz hladni ili topli napitak.

Savjet
Umjesto oguljenih badema za tijesto možete upotrijebiti i obične, pa ćete na taj način dobiti malo tamnije tijesto.

Napomena
* Nutritivne vrijednosti izračunate su samo za nadjev sa suhim smokvama.

http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment