Monday, June 8, 2015

MASCARPONE LJESNJAK MOUSSE TORTA! BEZ PEČENJA ZA 30 MINUTA!





Klasicna mousse krema sa Mascarpone sirom i Nutellom.Podloga sa keksom, cokoladom i bogata,,,bogata ljesnjacima... Brzo se napravi...a jos brze pojede :)))....
SASTOJCI
keks podloga
200g samljevenog keksa
100g maslaca/margarina
200g cokolade

 
3 kasike secra
3-4 kasike ruma
6-7 kasika pecenog samnljevenog ljesnjaka

MOUSSE KREMA
510g Mascarpone sira
400g Nutella namaza
350ml Vrhnja za slag
1 krem fix

 
7g zelatina u prahu
5 kasika secera u prahu
5 kasika kakao praha

ČOKOLADNA GLAZURA
100ml slatkog vrhnja
150g cokolade
50g maslaca/margarina
2-3 kasike ruma
2-3 male kasike meda ili secera u prahu


PRIPREMA

Prvo keks podloga...
Kalup velicine 20cm.
Samljeti keks,pa mu dodati otopljenu cokoladu (ja sam koristila obicnu cokoladu za kuhanje),otopljen maslac/margarin,secer, rum, i na kraju ljesnjake ...kolicina po zelji. Predlazem PUNO :))...Rum i ljesnjak zaista dopune okus nutelle. Zato predlazem da ne stedite :))...
Sve fino zamutiti, pa utisnuti u kalup,i fino peravnati,da bude jednako.
Staviti u frizider da se hladi dok pravite kremu.

KREMA
Elektricnim mikserom umutiti mascarpone i nutellu. Kolicina od 510g vam je mozda cudna,,ali ovdje su nasa pakovanja  od 255g,,a koristila sam 2 . Vi stavite i 500g,,nece biti razlike u teksturi.

Natopiti zelatin sa 4-5 kasika slatkog vrhnja, ostaviti da nabubri nekoliko trenutaka, pa ga rastopiti u mikrovalnoj na nekoliko sekundi. Dodati u mascarpone-nutella kremu,dobro izmiksati..minut/dva, pa ostaviti na stranu dok pripremate slatko vrhnje.
Miksati vrhnje 2-3 minute,dodati krem fix,secer u prahu i kakao,pa sve dobro sjedinjiti. Krem vam moze izgledati nekako suh, ali bez brige,,kad ga pomijesate sa mascarpone kremom,puno ce da se navlazi.
Smjesu od slatkog vrhnja lagano dodajte kremi od mascarpone-a i kutljacom malo izmjesajte,,a zatim 30-40 sekundi i mikserom.


Tako pripremljenu mousse kremu preliti preko keks podloge,i vratiti nazad u frizider na 3-4 sata.
Ja sam tortu posula mljevenim ljesnjacima prije nego sto sam je zalila glazurom. Nije obavezno,,al' samo da napomenem.
Glazuru mozete raditi nakon 3-4 sata,,ili sljedeci dan.
Zagrijati slatko vrhnje,ali ne do vrenja. Dodati cokoladu,pa dobro umijesati zicom. Zatim dodati maslac, rum i na samom kraju malo meda..ili secer u prahu.
Ostaviti da se ohladi,,pa preliti preko torte. Vratiti nazad u frizider.
Posluživanje
Sluziti nakon bar 8 sati. Ja sam cekala preko 16 sati,,i bila je savrseno cvrsta.

Uzivajte:))

http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment