Tuesday, June 2, 2015

BRESKVICE! NA VAŠ ZAHTJEV DONOSIMO RECEPT ZA SLIKU SA NASLOVNICE!





Pored puno isprobanih recepata nikad nisam bila zadovoljna.Pucale su na svim temperaturama ili izlazile nepečene..Napokon nalazim na recept koji mi je uspio,breskvice su izišle fino pečene,bijele i nisu popucale na vrhu.U ovom receptu se koristi kiselo vrhnje.
SASTOJCI
TIJESTO
1 jaje L veličine
80 g šećera u prahu
50 g maslaca
250 g brašna (150 g glatkog brašna 100 g oštrog brašna)
1/2 žličice sode bikarbone+prstohvat soli
1 1/2 žlica kiselog vrhnja ribana korica limuna


FIL
150 g izdubljenih mrvica
50 g mljevenih oraha
15 ml ruma
60 ml soka od naranče


ribana korica 1 naranče
100 g džema okusa po želji (ja sam koristila miješanu)
60 g tamne čokolade +30 g maslaca(topite skupa)
prstohvat soli

PRIPREMA
Prosijte brašno,sodu,sol i šećer u prahu.
Naribajte koricu limuna,dodajte vrhnje,jaje i rastopljeni mlaki maslac.
Spojite spiralnim metlicama miksera u tijesto.
Prebacite u plastificiranu foliju i stavite u hladnjak na 4 sata.
Ovo tijesto mora odležati.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite 5.minuta na sobnoj temperaturi.
Radite kuglice koje malo spljoštite među dlanovima i slažete na pek papir.
Nemojte raditi velike kuglice,jer se napuhnu tokom pečenja i rašire.
Pečete na 170C-17 minuta na 1 rešetki.
Ako niste sigurni da li su pečene(to sve ovisi o peći i njenoj jačini) izvadite jednu i presijecite na pola.
Pečene breskvice pustite da se ohlade i dubite ih nožem.
Ove su mekane i tako se fino dubu.
Od izdubljenih mrvica radite fil.
Ja sam dobila 150 g mrvica.
Veće komade usitnite na ribežu nemojte mrviti rukama.
U mrvice dodajte mljevene orahe,rum,sok naranče,marmeladu i koricu naranče,prstohvat soli. Pomiješajte.
Rastopite čokoladu + maslac i vruće dodajte u smjesu.
Fino razradite vilicom da se smjesa ujednači.
Dobivenim filom punite izdubljene polovice. Imati ćete dosta fila.
Meni je ostalo i taj ostatak sam stavila u silikonske kalupe za led,stavila u hladnjak i napravila praline.
Prilikom punjenja pazite da vam polovice ne puknu,ne stišćite jako.
Možete ih kratko staviti u hladnjak da se stvrdnu prije punjenja filom.
Punjene polovice spajajte,i pustite da malo odstoje prije umakanja u boju i šećer.
Ja sam ih umakala u boju sljedeće jutro.
Kod umakanja ostavite breskvice da se malo sasuše,odnosno upiju boju,a onda ih nježno uvaljajte u šećer.
Umočite u boju oko 5 breskvica i tek onda onu koju ste prvu umakali uvaljajte u šećer.
Od ove smjese dobije se 20 breskvica.
Ako radite duplu mjeru tijesto neka vam leži 5 sati u hladnjaku ili možete pustiti da odleži preko noći.
Ove su breskvice dosta meke pa ih držite u hladnjaku.

Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 comments:

Post a Comment