Saturday, May 23, 2015

ĐULBASTIJE





Sastojci

đulbastije:

 500 gr mljevene junetine
 400 gr krompira
 3 manje glavice luka
 2 čena češnjaka
 2 kašike brašna
 1 jaje
 po ukusu so,biber,vegeta
bešamel:

 malo putera
 2-3 kašike brašna


   500 ml mlijeka
 200 ml vrhnja za kuhanje
 malo soli,bibera
 komadić sira,po želji
Priprema

Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice...
...i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.



U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 comments:

Post a Comment